Külügyi kérdések

Bogdan Aurescu volt és javasolt külügyminisztert kedden, Radu Ioanid izraeli nagykövetjelöltet szerdán hallgatta meg a képviselőház és a szenátus külügyi bizottsága, számolt be róla csütörtökön Nagyváradon BIRÓ ROZÁLIA képviselő, a bukaresti alsóház külügyi bizottságának vezetője.

Biró Rozália elmondta: Bogdan Aurescu külügyminiszter-jelölthöz két, kisebbségi szempontból is fontos kérdést intézett a meghallgatáson, mindkettőre „diplomatikus” választ kapott. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy mi a jelölt álláspontja az Európai Kisebbségvédelmi Kezdeményezéssel kapcsolatban, amelyhez negatívan állt hozzá annak 2014-es indításakor, 2017-ben pedig Románia megtámadta azt az EU-törvényszékén. Bár a Európai Bíróság elutasította a keresetet, elképzelhető, hogy fellebbezésre kerül sor, mondta a képviselő. Hozzátette: március 23-án hallgatják meg a kezdeményezés indítóit az Európai Parlamentben, s szerencsés lenne, ha a 18 kisebbséggel bíró Románia változtatna álláspontján. Aurescutól „elegáns és diplomatikus” választ kapott, meglátják, mi lesz a Európai Bíróság döntése.

Biró Rozália a vitatott ukrajnai tanügyi törvényről is kérdezte Bogdan Aurescut, az pedig a tárgyalások folytatásának fontosságát hangsúlyozta. Mint ismeretes, az ukrán iskolákban minden tantárgyat ukránul oktatnának a kisebbségi diákoknak az anyanyelvet kivéve, ez mintegy 7000 ukrajnai román diákot érint. Egyébként annyi eredményt értek el, hogy bár az orosz anyanyelvű diákoknak 2020. szeptember 1-jétől vezetik be a módosításokat, az európai uniós tagországok nyelvét beszélő diákok esetén egyelőre 2023 szeptemberéig halasztották az oktatási rendszer módosítását.

Radu Ioanid történész és filozófus személyében a megfelelő embert találták meg az izraeli nagyköveti tisztségre, mondta Biró Rozália, s hozzátette: miután az elmúlt négy évben az államfő nem nevezett ki nagykövetet, ezt a két ország gazdasági, kulturális stb. közös programjai megsínylették.

Az RMDSZ-es tisztségviselő arról is beszámolt, hogy február 21–23. között a magyar érdekvédelmi szövetség Nőszervezete Kolozsváron tartja meg az Életet az éveknek – aktív időskor elnevezésű konferenciát, melynek célja a személyes ismeretségek kialakítása és tapasztalatcsere mellett az, hogy a nőszervezet is megismerje az idősek elvárásait a nyugdíjas szervezetek képviselőitől.

2020.02.20
Galéria