Folytatódik a Szacsvay Akadémia

Magyar forradalmak és szabadságharcok – ez a Szacsvay Akadémia és a Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozata kilencedik évadának témaköre.

A Szacsvay Akadémia idei első, Dózsa György parasztmozgalma című előadását február 27-én, csütörtökön 18 órától tartják, új helyszínen, a Fekete Sas-palota félemeletén, az ifjúsági központban, jelentette be szerdán Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke Szabó Kinga programkoordinátor társaságában. Az idei első előadó C. Tóth Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Országos Levéltár Magyar Medievisztikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa. A program tudományos vezetője Romsics Ignác professzor, az előadásokat idén egyébként két városban, Nagyváradon és Marosvásárhelyen szervezik meg.

A helyszínváltoztatás mellett újdonság, hogy a tervek szerint idén két kisebb interjúkötet megjelentetését tervezik, az első és a második félév végén, s akik igazolják jelenlétüket, az oklevelek mellett a köteteket is megkaphatják, mondta Szabó Ödön. Azt is elárulta: az előadásokat interaktívra tervezik, tehát akinek kérdése lesz, az felteheti azt az előadóknak.

Az első félévben hat előadással várják a történelem és a téma iránt érdeklődőket, ősszel pedig további négy előadással folyatódik majd a Szacsvay Akadémia. Az előadások kezdési időpontja minden alkalommal 18 óra lesz, március 12-én, csütörtökön a XVI. századi székely parasztfelkelésekről prof. dr. Habil. Balogh Judit egyetemi tanár (Eszterházy Károly Egyetem), 26-án, csütörtökön A Bocskai-szabadságharc címmel pedig. dr. Horn Ildikó, az MTA doktora, egyetemi tanár tart majd előadást. Április 23-án, csütörtökön a A Wesselényi-féle összeesküvés címmel dr. Kalmár János egyetemi tanár, május 21-én, csütörtökön a tervek szerint II. Rákóczi Ferencről és a kurucmozgalomról dr. Gebei Sándor, az MTA doktora, egyetemi tanár tart előadást, az első félév pedig június 25-én dr. Hahner Péter nyugalmazott egyetemi docens A magyar jakobinusok című előadásával zárul.

2020.02.19
Galéria
Szabó Ödön és Szabó Kinga
Kulcsszavak: