Előválasztás lesz Kiskerekiben

Az RMDSZ előválasztási rendszeréről Borsi Imre Lóránt, a Szövetség megyei szervezetének társadalmi szervezésért felelős ügyvezető alelnöke beszélt, a kiskereki előválasztás lebonyolítását pedig Nyíri Sándor polgármester és polgármesterjelölt ismertette.

Január 15-jén kezdték el az előválasztások megszervezését és a mandátumukat záró önkormányzati tisztségviselők beszámolóiról is döntő helyi és körzeti üléseket, mondta Borsi Imre Lóránt. Három módszert használnak a jelöltállításhoz: az elektorost (helyi küldöttgyűlések), az álló- vagy mozgóurnás, illetve a kettő kombinációjával megejtett előválasztást. Bihar megyében mintegy 60 településen szervezik meg az előválasztást, ezekből 18-on döntöttek az urnás módszer mellett.

Az ügyvezető alelnök hangsúlyozta: az előválasztásra való jelentkezés mindenki számára nyitott, és a jelöltekről az előválasztáson döntenek, nem egy irodában. Párt lehet több, de érdekképviselet csak egy, tette hozzá. Mint mondta, a jelölteknek ki kell tölteniük egy jelentkezési lapot, és támogató aláírásokat is gyűjteniük kell, a polgármester-jelölteknek az adott település magyarságának 3 százalékától, míg a helyi önkormányzati képviselőjelölteknek egy százalékától.

Kiskereki három településén, azaz a községközpontban, Érkeserűben és Asszonyvásárán mozgóurnás előválasztást tartanak vasárnap, február 23-án 9 és 20 óra között, mondta el Nyíri Sándor. Ő polgármesterként a negyedik mandátumáért indul az idei helyhatósági választáson. Mint mondta, 17 tanácsosjelölt jelentkezett az előválasztásra, többségük fiatal, vállalkozók, tanügyiek, mezőgazdászok egyaránt vannak közöttük. A tanácsosjelölteket előválasztással rangsorolják; a községi tanács egyébként 11 tagú.

A polgármester azt is elmondta, hogy fontosnak tartja a négypillérű, helyi, megyei, parlamenti és európai parlamenti jelenlétet, ezekből a forrásokból számíthatnak ugyanis a különféle munkálatok támogatására. A községben jövő nyáron zárul az aszfaltozási projekt, azzal az utak 95 százaléka aszfaltburkolatú lesz, mezőgazdasági utakat köveztek le, felújították az iskolákat, mindenütt van benti mosdó és fűtés, elindították az after school programot, és elkezdték az utcák bekamerázását – sorolt néhány megvalósítást az elöljáró. Azt is megemlítette, hogy az előválasztás lebonyolításáról többek között a község Facebook-oldalán és szórólapokon is tájékoztatták a lakosságot.

2020.02.18
Galéria
Borsi Imre Lóránt és Nyíri Sándor