Lakásfelújítások időszaka kezdődik

Kutatások szerint megfigyelhető, hogy mindenkinél eljön az az idő, amikor kicsit átalakítaná, megváltoztatná az otthonát. Lényeges, hogy hozzáértő szakemberre bízzuk terveink kivitelezését, és az sem mindegy, mennyibe fog kerülni a munkálat.

Főként tavasszal érzik úgy az emberek, hogy ideje váltani, és a lakás megunt nagy tereit felosztani kisebbekre vagy épp ellenkezőleg, a kis tereket egybenyitni. A falakat eddig díszítő színek felfrissítésének is eljön az ideje, de mindezek elvégzéséhez természetesen egy ügyes szakember is szükséges. A nagyszalontai Szabó Gergő Richárd több éve foglalkozik lakásfelújítással, őt kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

– Öt-hat évvel ezelőtt kerültem az építőiparba, ezen belül két és fél éve festőként dolgozom. A létra legalsó fokáról indultam, segédmunkásként kezdtem, s az évek alatt próbáltam, próbálok minél több tapasztalatot gyűjteni, elsajátítani a szakma fortélyait.

– Nagyjából mennyibe kerül egy helyiség teljes felújítása?

– Ezt nehéz meghatározni előre, több dologtól is függ. Például a helyiség állapotától, illetve attól, hogy a tulajnak mik az elképzelései, milyen anyagokat szeretne, mennyi ideig tart a munka. Legtöbbször a munkafolyamat alatt is jönnek új ötletek, ezek esetleg kisebb-nagyobb többletköltséget vonnak maguk után. Helyiségenként általában 500–1000 lej közé tehető egy átlagos felújítás.

– Mennyi időbe telik egy teljes lakás: szoba, konya, fürdőszoba, előszoba felújítása?

– Ez az időtartam is változó, függ az elképzelés bonyolultságától, attól, hogy milyen munkafázisokra lesz szükség. Lehet 3-4 hét, de beletelhet akár egy-két hónapba is.

– Milyen új anyagok használata terjed a piacon?

– Folyamatosan jelennek meg új anyagok, sok olyan, amivel könnyebben, gyorsabban és akár egyszerűbben is elvégezhetők bizonyos munkafázisok, vagy akár szebb végeredményt érhetünk el velük. Például nagyon sok új típusú festék jelenik meg, amelyek segítségével egész modern hatásokat érhetünk el egyes helyiségekben.

– Milyen trendeket követnek a mai megrendelők?

– Az internetnek köszönhetően manapság már szinte mindenki több helyről szerezhet be magának ötleteket, mielőtt belevágna egy helyiség vagy a teljes lakás felújításába. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

– Milyen divatszínek várhatók idén?

– Tapasztalataim szerint az emberek egyre inkább nyitottak az élénkebb, neonszínekre. Természetesen emellett még mindig sokan ragaszkodnak a megszokott, világosabb árnyalatokhoz.

– Milyen alapvető különbségek vannak a fiatal és az idősebb korosztály ízlésében?

– A fiatalok általában nyitottabbak az új ötletekre, amelyeket mi tanácsolunk a felújítások elkezdése előtt vagy akár közben. Például körükben elterjedtebb a tapéta használata, mivel ezzel még inkább fel lehet dobni egy helyiséget. Az idősebb korosztályra inkább a kicsit diszkrétebb felújítás jellemző. Nem szeretnének túl nagy dolgot kerekíteni belőle, de akadnak kivételek is, akik kimondottan nyitnak az új és kicsit merészebb elképzelések felé.

– Hogy látja, inkább építenek új házat az emberek, vagy felújítanak egy régit?

– Ez megoszlik a lehetőségek függvényében, az én tapasztalatom szerint többen vannak, akik felújítják a már meglévő házat, mivel ragaszkodnak hozzá vagy anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak, hogy új ingatlan építésébe kezdjenek.

– Ön szerint melyik jobb?

– Mind a két változatnak van jó és rossz oldala is. Például aki egy régi házat újít fel, annak nem kell telekvásárlásra költenie, illetve azt a pénzt is a renoválásra szánhatja. Viszont annak a háznak lehet sok hibája, amivel időközben, a felújítás alatt szembesülhet. Az új ház építésének megvan az az előnye, hogy minden helyiség úgy lesz elhelyezve, ahogy a megrendelő szeretné, illetve minden új lesz, ez viszont általában nagyon sokba kerül.

2018.04.17
Galéria
A szakember munka közben. Egyre népszerűbbek a téglamintájú falak
Felújítás előtt és után
Napjainkban divatosak a világos árnyalatok, amelyek megnyitják a teret
Kulcsszavak: