Sajtódíjak suliújságoknak

Bihar megyei magyar, illetve magyar tagozatos iskolák diáklapjai vetélkedtek a megyei RMDSZ-szervezet által alapított Sajtódíjakért. A megyei magyar lapok főszerkesztői rangsoroltak.

A magyar kultúra napját övező idei eseménysorba illeszkedett a magyar érdekvédelmi szövetség által alapított Sajtódíjak idei ünnepélyes kiosztása is. Január 23-án délután iskolák küldöttségei gyülekeztek a Szigligeti Stúdió Fehér termében, hiszen a kezdeményezők ezúttal diáklapok között keresték a kitüntetésre érdemeseket.

Amint felvezetőjében Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő, az alsóház oktatási bizottságának elnöke emlékeztetett rá, a Fehér Dezső, Iványi Ödön és Bokor András hajdani jeles újságírók nevét viselő kitüntetéseket eddig a helyi magyar sajtóban dolgozóknak ítélték oda, most azonban a fiatal tollforgatók kerültek sorra. Felvetette, hogy az iskolaújságok szerkesztőgárdái forduljanak bizalommal a magyar lapok szerkesztőségeihez tanácsért, mentorálásért, esetleg médiaismereti képzésekért, s utóbbihoz anyagi támogatást is kilátásba helyezett.

Várad gazdag sajtótörténetének már a XIX. században is részei voltak a diáklapok – emlékeztetett Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, a Várad folyóirat vezetője. Megemlítette, hogy éppen ötven éve indították útjára a Diákszót, a hajdani Mogyorós (ma Ady Endre nevét viselő) líceum igen népszerű és színvonalas lapját, amiben az ő első zsengéi is megjelentek. A mai oktatásból hiányolta a médiaismereti képzést, hiszen a híráradatban nem könnyű eligazodni, és ehhez segítséget ajánlott.

Alulírott azt értékelte, hogy a virtuális világ térhódítása ellenére szép számban vannak olyan fiatalok, akik a hagyományos, nyomtatott sajtótermékek megalkotására fordítják idejüket, tudásukat, kreativitásukat. A Bihari Napló főszerkesztője, Kristály Lehel is örömmel állapította meg, hogy van utánpótlás az újságíró szakmában, s nyitottságot ígért a hozzájuk tanácsért fordulóknak.

Az értékelések ideje és az eredményhirdetés is elkövetkezett. Kilenc tanintézet 11 lapja pályázott, s háromtagú zsűri egybehangzó véleménye szerint az arany minősítést és a Bokor András nevével fémjelzett szakmai elismerést a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum SZÓSZék című diáklapja érdemelte ki minden tekintetben kimagasló színvonalával. Ezüst minősítést kapott az adysok két nyelven – magyarul és angolul – megjelenő lapja, a Mi újság/What’s Up, Ady?, a margittai Horváth János Elméleti Líceum Mozaik című iskolaújságja és a nagyszalontai Arany János Elméleti líceum két (!) kiadványa: a félévente román és magyar nyelven megjelenő Nézőpontok – Puncte de vedere, illetve a LÁJkold diák havilap. A bronzokleveleket kifejezetten ösztönzésként kapta meg a két, illetve egy tanévvel ezelőtt még létezett lorántffys és művészeti líceumos diáklap, a Szócső és a Művészi sajtó. Elismerő oklevél járt ezek mellett a Mihai Eminescu Főgimnázium négynyelvű (román, angol, német, magyar), kordokumentum értékű iskolaújságjának, melynek címe: Ritmuri incandescente; a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum Petőfi News című kiadványának, a Traian Vuia Műszaki Szakközépiskola végzőseit bemutató lapnak, illetve a Szent László iskola III. B osztálya által kiadott, Sün(b)irodalom című kedves olvasmánynak.

2020.01.27
Galéria
A díjazott lapok Fotók: Csikos Rolland/RMDSZ
A Szigligeti Stúdió Fehér termében adták át a sajtódíjakat
A szakmai elismerést a Szent László iskola diáklapjának készítői vették át Szűcs Lászlótól