Hajdúvárosi hírcsokor

Oxigénközpont a kórházban

Nagyszalonta területi kórháza folyamatosan korszerűsödik. Számos javulás tapasztalható a betegellátásban. A kórház vezetősége legutóbb az életmentő oxigén beszerzésére dolgozott ki új koncepciót. Eddig a szakmai piacról rendszeresen vásárolt palackokból vagy mozgótartályból látták el a betegeket oxigénnel. Ezeknek az a hátrányuk, hogy túlságosan drágák, ráadásul a sok szállítás miatt a minőségük is romolhat. A kórháznak havonta mintegy 10 000 lejébe kerül a palackozott oxigén vásárlása.

Most mintegy 700 000 lejes beruházással olyan készüléket kívánnak vásárolni, amely maga állítja elő az oxigént, emellett rendbe hozzák az egész kórházat behálózó oxigénvezető csatornákat, és minden egyes ágynál lesz oxigénmaszk, amely erről a készülékről kapja az életmentő levegőt. Ez a korszakváltó beruházás azt is eredményezi majd, hogy az oxigén minősége sokkal jobb lesz, mint az előző technológiájú.

 

Kisebb adó a hibrid kocsikért

Hatalmas gépjárműpark szennyezi városainkat, mindenki gépkocsival akar járni annak ellenére, hogy nagyon sokan a környezetbarát életmód hívei. A környezettudatosság előmozdítása érdekében a nagyszalontai helyi tanács 2020-ra a légszennyező járművekre kirótt összeg 15 százalékára csökkentette a hibrid gépkocsik adóját a 2019-beli 50 százalékról. Ismereteink szerint hamarosan napirendre kerül a teljesen elektromos meghajtással működő gépkocsik adóztatása is, és a hírek szerint az önkormányzat ezekre 0 százalék adót kíván kivetni.

 

Lebontották a trafóállomást

Már három éve annak, hogy az önkormányzat felújította a városközpontban a katolikus templom melletti tömbházudvart. Itt akkor kijáratot is létesítettek a Kálvin utcára. Már akkor le szerették volna bontani a tömbház udvarának közepén éktelenkedő régi, elavult, csúnya transzformátorállomást, ám az áramszolgáltató Electrica Rt. anyagi okokból nem tudta beütemezni az övezet korszerűsítését. Akkor, hogy az épület ne csúfítsa el az udvart, az önkormányzat mesefigurákat rajzoltatott az oldalára.

Két éve, mikor korszerűsítették a város elektromos hálózatát, az önkormányzat elérte, hogy a transzformátorállomás kikerüljön az udvarból, most a Kálvin utca sarkán működik. Az Electrica mégsem bontotta le az immár használaton kívüli épületet, szintén pénzhiányra hivatkozva. Most végre lett pénze a bontásra, így felszabadul a terület. A helyhatóság bővíteni fogja az itt található szemétlerakót, illetve újabb parkolókat létesít.

Azt is megtudtuk, hogy egy másik volt trafóállomást is a földdel tesznek egyenlővé, a Tenkei úti kanyarban található, emeletes ház nagyságú épületet is lebontják.

 

Lebontanák a fáskamrákat is

A főtér régi tömbházudvara, a Raiffeisen Bank mögötti épületek udvara is várja a felújítást. Már az idén tavasszal utcafórumon egyeztettek a városvezetés képviselői az itt lakókkal, s az emberek többsége támogatta a modernizálást. Voltak és vannak ellentétek az érintettek között, hisz akadt, aki szorgalmazta az egyik fa kivágását, míg a másik ellenezte, de mindenki egyetért abban, hogy az udvar közepén éktelenkedő, elavult fáskamrákat le kell bontani.

Igen ám, de ezek az épületek a lakosok egy részének a tulajdonában vannak. Először úgy tűnt, hogy a tulajdonosok felajánlják a városnak az épületeket, de mára kiderült, hogy ez nem valósul meg. Ezért szükséges, hogy az önkormányzat a közeljövőben kisajátítsa a fáskamrákat, hogy tudjon haladni a műszaki tervek előkészítésével.

 

2020.01.25
Galéria
Minőségi előrelépést jelent a betegellátásban az új, oxigént előállító készülék beszerzése
A trafóház lebontásával jelentős terület szabadult fel a tömbház udvarán
Megszépül az udvar, amint eltűnnek a régi fáskamrák
Kulcsszavak: