A magyar kultúrát ünnepelték Nagyváradon

Január 22-én, a magyar kultúra napján gálaestet tartottak a nagyváradi Szigligeti Színházban, ekkor adták át a Magyar kultúráért emlékplaketteket, díjakat és életműdíjat, a Jakobovits Miklós-díjat valamint a Himnusz-klub pályázatának győzteseit is elismerésben részesítették. A gálaest a Sybill című operett-előadással zárult.

Ünnepi beszédet elsőként dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere mondott, szót ejtett a Himnusz születéséről és annak a nemzeti összetartozást jelképező szerepéről is, valamint Nagyvárad és Debrecen 1992 óta tartó testvérvárosi kapcsolatáról. Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke úgy fogalmazott: „A 197 évvel ezelőtti Szatmárcseke a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye inkább periférikus részén elhelyezkedő település volt, ma pedig a trianoni határon fekszik, ha az év egyetlen napján is, de nemzeti zarándokhellyé emelkedik, ahonnan a nemzeti egység gondolata és a magyar kultúra átsugárzó ereje egyszerre ragyog föl.”Arról is beszélt: nemzeti kultúránk megtartó erő: „Közös értékünk, mely úgy a miénk egyenként, hogy a közösségünkké is egyben”, és köszönet illeti az anyaország kormányát a hathatós támogatásért, de a harcot a megmaradásért nekünk itthon kell megvívnunk.

Halász János magyarországi országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke felidézte a Himnusz befejezésének napját, a kultúra szerepét, és a nemzeti összetartozás évének fontosságára is kitért beszédében.

A díjátadás következett, a laudációkat Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke és Hajdu Géza színművész olvasta fel.

Magyar kultúráért emlékplaketteket Orbán Ilona berettyószéplaki iskolaigazgató, a Bodzavirág Néptánccsoport alapítója, Micle Rozália köröstárkányi tanítónő, a Százszorszép Néptánccsoport vezetője, valamint Szőcs Lőrincz és népi zenekara vehetett át.

Magyar kultúráért-díjat kapott Kormányos László történész, Nagyvárad krónikájának szerzője, ifj. Kovács Levente színművész és Nagy Mihály Zoltán történész, levéltáros, a (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című könyv szerzője.

Az idei életműdíjat Péter I. Zoltán helytörténész, közíró, többek között Ady Endre teljes, Az Értől az Oceánig című életrajzának szerzője kapta meg.

Ebben az évben Kerekes Gyöngyi képzőművész vehette át Jakobovits Márta Ferency Noémi-díjas keramikusművésztől és Jovián György Munkácsy-díjas festőművésztől a Jakobovits Miklós-díjat, a díjazott méltatását Keserű Katalin művészettörténész olvasta fel.

A váradi RMDSZ szervezet által meghirdetett Himnusz-klub pályázat (a diákoknak a Himnuszról kellett rövidfilmet készíteniük) díjait is átadták szerdán este Muraközi István berettyóújfalui polgármester közreműködésével. Az általános iskolák közül Debrecen város különdíját a Dimitrie Cantemir Általános Iskola, a középiskolák közül a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum csapata vehette át, Berettyóújfalu különdíját a Művészeti Líceum (általános iskolások) és az Ady Endre Elméleti Líceum (középiskolások) diákjai, a váradi RMDSZ-szervezet díját pedig a kisebbek közül a Szacsvay Imre Általános Iskola, a nagyobbak közül pedig a Mihai Eminescu Főgimnázium csapata vehette át.

2020.01.23
Galéria
A Magyar kultúráért emlékplakettel kitüntetettek és a díjátadó politikusok
Kerekes Gyöngyit jutalmazták a Jakobovits Miklós-díjjal
A Himnusz-klub pályázatának nyertesei