Személycserék a prefektúrán

December végére Bihar megyében is új embereket nevezett ki a kormánymegbízotti és helyettesi tisztségre a Ludovic Orban vezette nemzeti liberális párti kabinet. Az RMDSZ politikai súlyát jelzi, hogy az alprefektus továbbra is magyar közhivatalnok marad.

Magyar polgármesterek, alpolgármesterek, közintézményi vezetők és törvényhozók jelenlétében december 30-án iktatták be tisztségébe Bihar megye új alprefektusát. A tisztséget eddig betöltő Delorean Gyula leváltásáról és Fenesi Tibor kinevezéséről szóló kormányhatározatokat Dumitru Țiplea, az alig tíz napja kinevezett új prefektus olvasta fel.

A jogászi végzettségű, közigazgatási munkában szerzett tapasztalattal rendelkező Fenesi Tibor letette a hivatali esküt – a hivatalos szöveget „Isten engem úgy segéljen!” formulával zárva –, majd rövid beszédében köszönetet mondott a felelősségteljes, ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek tekintett megbízatásért a kormányfőnek, illetve az őt jelölőknek. Hangsúlyozta, hogy a megye lakosságának mintegy negyedét kitevő közösség tagjaként minden Bihar megyei alprefektusa lesz, és meggyőződése szerint felettesével együttműködve erős csapatot fognak alkotni, s végezetül – katonásan – szolgálattételre jelentkezett.

Dumitru Țiplea elárulta, hogy eddig nem volt alkalmuk együtt dolgozni, de ő is számít a jó együttműködésükre, hiszen mindketten fiatalok. Érdeklődésünkre később elmondta, hogy a feladatokat közösen osztják el, hiszen van munka elég.

A prefektus egyébként december 19-én tette le a hivatali esküt az Orban-kormány váradi tagja, az EU-s alapok felhasználásáért felelős Marcel Boloș miniszter, a Nemzeti Liberális Párt színeit képviselő önkormányzati, közintézményi vezetők, törvényhozók, a fegyveres testületek reprezentánsai előtt. Romániában szokatlan módon jelen volt hivatali elődje, Ioan Mihaiu is, aki szerint pedig ez lenne a normális. Azt is kívánatosnak tartaná, ha a közérdekű stratégiai projektek – az autópálya, egészségügyi, oktatási, idegenforgalmi beruházások – folytatódnának a megyében a politikai változásoktól függetlenül.

Marcel Boloș megfontoltságot tanácsolt az újonnan kinevezett kormánybiztosnak, hogy döntéseivel az állampolgárok érdekeit szolgálja, s ne feledkezzék meg az önkormányzatokról, tekintse azokat partnereknek, de büntesse meg a törvényektől való eltérést. Azt is javasolta, hogy új hivatalában igyekezzék csökkenteni a bürokráciát, és használja ki az ügyintézés digitalizálását támogató európai uniós forrásokat.

Lámpalázasan felolvasott beszédét Țiplea a megye román történelmi múltjának összefoglalásával kezdte Ménmaróttól 1918-on át 1989-ig, még a jellegzetes népi hangszert, a trombitás hegedűt és a Belényes környéki népi hímzés motívumait is megemlítve. A köszönetnyilvánítás után főbb célokként a váradi reptér és az egyetem fejlesztését jelölte meg, s azt, hogy a liberális eszmével összhangban partnere lesz az üzleti élet szereplőinek, illetve a polgármestereknek.

2019.12.31
Galéria
A Nemzeti Liberális Párt megyei vezetői, törvényhozói, közintézmények és helyhatósági elöljárók a prefektus beiktatásán
Dumitru Țiplea beiktatásán Delorean Gyula korábbi alprefektus, Ioan Mihaiu korábbi kormánybiztos és Marcel Boloș miniszter
Magyar közéleti elöljárók gratuláltak a megyeházán az új alprefektusnak
Fenesi Tibor
Fenesi Tibor és Dumitru Țiplea