Kiváló minőségű nedűk Bihardiószegen

Tizenhetedik alkalommal tartottak borversenyt február 17-én Bihardiószegen. A Zichy Gazdakör és az önkormányzat szervezésében lezajlott borviadal a térség legnagyobb ilyen eseményévé fejlődött az évek során.

A szervezők ezúttal újítással próbálkoztak: két helyszínt rendeztek be a borok mustrájára. A Zichy-kastély szépen felújított szárnyában dolgozott a dr. Dorin Popa elnök vezette zsűri (Czapp Árpád, Kiss Zoltán, Pakó István, Szoboszlai Hilda, Szoboszlai Csaba), míg a borosgazdák a kultúrházban hosszú asztalok mellett kóstolgatták egymás borait, megosztották tapasztalataikat. A beszélgetések egyik fontos témája a térség hajdan jellegzetes szőlőjének, a bakatornak a visszahonosítása volt, hisz most lehetőség nyílt oltványok beszerzésére. A poharazgatás közepette falatozni is lehetett, frissen sült kolbász, hurka, tepertő került az asztalokra Kun Géza hentesnek és Furcsik Sándor szakácstudományának köszönhetően; az ízletes vacsoráért is őket illeti a dicséret. A terv az volt, hogy a zsűri pontozását kivetítőn láthatóvá teszik a kultúrházban lévők számára. Az elgondolás jó volt ugyan, de mivel a technika akadozva működött, végül a hagyományos, „élő” eredményhirdetés mellett döntöttek.

Tavaly 311 bormintát neveztek be a versenyre, most 277 itóka került az ítészek asztalára. A számbeli csökkenés nem jelentett minőségi romlást, sőt – ahogyan kérdésünkre Szoboszlai Hilda elmondta – ezen a borversenyen kiemelkedően sok kiváló itallal találkoztak. A 277 mintával 157 borász jelent meg, összesen 34 településről. Nemcsak az ország közeli és távoli vidékeiről érkeztek a megmérettetése, hanem Magyarországról is 10 borféleséget neveztek be.

Az este hét órára beharangozott eredményhirdetés felvezetőjeként a Nagyvárad Táncegyüttes négy táncosa lépett a színpadra, fokozva az amúgy is emelkedett hangulatot. A gazdakör képviseletében Várdai József és Tolnay Gábor olvasta fel az elért pontszámokat, a minősítéseket. Népviseletbe öltözött fiatalok osztották ki az asztaloknál ülő borászoknak a serlegeket, érmeket, okleveleket. A díjkiosztás szünetében dr. Dorin Popa értékelte a borversenyen tapasztaltakat, és előrelépésre buzdította a gazdákat.

A százas pontrendszerben való értékelés alapján a székelyhídi Kovács Lajos első helyen végzett fehér száraz kategóriában, és 95,333 ponttal nagyarany díjat kapott. A második és harmadik legmagasabb pontszámot elérő érmihályfalvi Hegedűs Attila és hegyközszentimrei Nagy Sándor is nagyaranyban részesült, hisz mindkettejük itala elérte, illetve meghaladta a 95 pontot.

A fehér édes aromás boroknál is hasonlóan magas pontszámok születtek, az első három helyezett: Szilágyi József (Diószeg, 96,3339), Szűcs Levente (Diószeg, 95,333) és Papp Zoltán (Hegyközkovácsi, 95,333) nagyaranynak örülhetett.

A rozé borok versenyében az élesdi Pusztai Sándor érte el a legjobb eredményt, így nagyarany díjat kapott, őt követte a rangsorolásban az aranyéremre érdemesített bihardiószegi Szűcs Levente és az ottományi Birinyi János.

A vörösborok között a helyi Mados család pincészete érte el a legjobb eredményt aranyéremben részesülve, a második helyen a bihari Galutz Dorel végzett, a harmadik helynek a helybeli Rittner Tibor örülhetett.

Helyi borászokat jutalmazott kategóriánként a Zichy Gazdakör, az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa által felajánlott ajándékokat pedig a székelyhídi Kovács Lajos és az érmihályfalvi Hegedűs Attila vehette át.

A kultúrház erre a célra kialakított szegletében a dr. Szabó József helytörténész által kiállított, a borászathoz, szőlészethez köthető tárgyi emlékeket tekinthettek meg az érdeklődők.

2018.04.17
Galéria
Az eredményhirdetés egy pillanata: Várdai József és Tolnay Gábor
Telt házas volt a megmérettetés
Dr. Szabó József helytörténész borászattörténeti tárlatot állított össze az alkalomra
Kulcsszavak: