Szilveszter a Szigligeti Színházban

Jacobi Viktor világhírű operettjével, a Sybill-lel köszönti az új évet a nagyváradi Szigligeti Színház: a nagyszabású előadásban tíz színművész, tizenkét táncos, egy tizenhárom fős énekkar és egy tizenöt fős zenekar lép színpadra. Az igazi színházi csemegének számító produkciót Tárnoki Márk rendezi.

Az előadás cselekménye a mesés orosz télbe kalauzol minket. Valahol a cári Oroszországban egy kisváros népe lázban ég. A Grand Hotelben összegyűlt vendégek a nagyhercegnő érkezését várják. Kivéve Sybill. A híres francia színésznő szentpétervári turnéjáról menekült ide egy jövő nélküli szerelem elől. Petrov hadnagy a katonai szolgálat elől menekült, hogy Sybillel lehessen. Most már együtt kell menekülni az elfogató parancs elől. És ha Sybill menekül, vele menekül Poire, az impresszáriója, valamint annak felesége, Charlotte is. A szerelmesek Párizsban új életet kezdhetnének, ha nem érkezne meg idő előtt a kormányzó. A szorult helyzetben nincs más megoldás, játszani kell, Sybill a nagyhercegnő szerepében találja magát. A váratlanul betoppanó nagyherceg pedig örömmel vesz részt a játékban. A báli forgatagban mindenki átváltozik, mindenki szerepet játszik, a párok felcserélődnek, az elfojtott vágyak felszínre kerülnek. És egyre nehezebb eldönteni, hol ér véget a játék, és hol kezdődik a valóság.

Az előadásról Tárnoki Márk rendező a következőképpen nyilatkozott: „A dalok minőségi megszólaltatása mellett a prózai részeknél is erős, hiteles színészetet remélek. Nem akarom elkomolykodni, remélem, hogy szórakoztató lesz az előadás. A társulatnak szerencsére nagyon jó a humora. A mű pedig alkalmas rá, hogy ne pusztán hátradőljünk és gyönyörködjünk a koreográfiákban és a szép zenében, hanem problémákat is felvet”.

Különlegesség továbbá, hogy a hetvenöt évvel az első nagyváradi bemutatót követően kerül ismét műsorra a Sybill, amely előadás avatja a Bihar Megyei Tanáccsal közös projekt keretében felújított nagyszínpadot.

A szilveszteri előadásra jegyek korlátozott számban kaphatók. A nézők januárban még öt alkalommal (január 4., 5., 12., 22.) láthatják az operettet, amelyre jegyek a színház jegypénztárában (a Szilágyi Dezső, mai nevén Moscovei utca 7. szám alatt), vagy online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Alkotók:

Játsszák: Tasnádi-Sáhy Noémi, Jenővári Miklós, Sebestyén Hunor, Pitz Melinda, Tóth Tünde, Dimény Levente, Schlanger András, Molnár Júlia, Kocsis Gyula, Kocsis Anna

Tánckar: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint József, Kányádi György, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Joó Renáta, Kerekes Dalma Gabriella, Szabó Enikő Ágnes, Szabó Mercédesz, Tőkés Imola, Kádár Orsolya 

Énekkar: Gergely Erna, Nagy Judit Noémi, Nagy Kinga, Árkosi Julianna, Kristófi Borbála, Szerefi Ilona, Kiss Huba, Forgács Zsombor, Vura János, Mădălin Claudiu Băban, Tasnádi Ferenc, Rózsa Endre

Zenekar: Bulzan Marius, Călinescu Gheorghe, Dombi Dávid, Fleisz Richárd, Fodor József, Gyárfás Blanka, Kardos Eszter, Komjáti Lilla, Kurucz Tibor, Martyin György, Nagy Éva, Suciu Attila, Székely Boglárka, Székely István, Trendler Mária, Veres Lóránt

Rendező: Tárnoki Márk

Dramaturg: Kukk Zsófia

Látvány: Kuti Letícia

Koreográfia: Bóbis László

Karmester: Hermann Szabolcs

Karvezető, énektanár: Brugós Anikó

 

Egy primadonna emlékei – tárlatnyitó

A szilveszteri előadás alatt láthatja először a közönség a színház páholyzsebében létrehozott új kiállítást, amely Ámon Margit egykori nagyváradi operett-primadonnának állít emléket. Ámon Margit 1875. május 31-én született Kálozon. Színi tanulmányait Rákosi Szidi iskolájában végezte, majd Leszkay András társulatához szegődött. Később a budapesti Népszínház társulatával gyakorlatilag bejárta a Kárpát-medence magyarlakta nagyvárosait, játszott többek között Szegeden, Pozsonyban, Aradon, Temesváron. Somogyi Károly nagyváradi színidirektor 1901-ben, a Szigligeti Színház második évadában társulati tagként alkalmazta. 1903-ban hozzáment a város elismert országgyűlési képviselőjéhez, a színügyi bizottság elnökéhez, dr. Hoványi Gézához, ezt követően pedig visszavonult.

A páratlan értékű tárlat anyagát a művésznő leszármazottai, a Réthelyi család adományozta a Szigligeti Színháznak. A kiállításon korabeli fényképeket, a színésznő Rákosi Szidi színiiskolájában 1897-ben szerzett oklevelét, valamint Ámon Margit férjének, a Szigligeti Színház építtetését és működtetését irányító színügyi bizottság elnökének, dr. Hoványi Gézának a fotóit, illetve dokumentumait láthatja a közönség.

 

 

 

2019.12.23
Galéria