Romániából jöttem - Zudor János versszimpózium

Április 27-én,  pénteken, Zudor János költő születésnapján tartják meg a szerző Romániából jöttem című kötetét tárgyaló szimpóziumot. Az eseményt a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és az Élő Várad Mozgalom szervezi a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központban (Teiului utca 26. szám).  

Hosszú utat járt be Zudor János költészete 1990 óta, amikor a Romániából jöttem című második kötete 1000 számozott példányban megjelent. Földrajzilag tekintve el sem kellett mozdulni, hogy egy évvel az 1989-es rendszerváltás után Romániából jőve Romániában találja magát. Az egyhelyben végzett utazás, a belső emigráció Ady Váradára és a diktatúrák Romániájába is elvezet, de nem kultúrtörténeti kíváncsiságot elégít ki. Ami történt, a bőr alatt fészkel, a nyelv töréseiben és a képek zajában. Egy apa altatódalt énekel a gyermekeinek. Elmondaná, amit észrevett, tapasztalt, ami fontos. Hogy mi a szerelem, milyen az ország, a város? Csak a legfontosabbakról énekelhet. És csak egy nyelve van, ami magyar és román is, a vers nyelve. Hangereje így az üvöltésé és az altatódalé.

A szimpóziumon a kötetről referál Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna, Jakab Villő Hanga és Kiss Ernő Csongor. Ezt követően André Ferenc, Géczi János és Selyem Zsuzsa beszélgetése segít a Zudor-költészet tágabb kontextusainak feltárásában Kemenes Henriette moderálásával. Az esemény fináléja multimediás eszköztárral nyitja meg a Zudor-verseket. Tasnády Sáhy Péter rendezésében az Élő Várad Mozgalom tagjai viszik színre a folytathatóság, az adaptáció és a befogadás sokrétűségének kérdéseit.

Program:

16–17.20 óra: Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna, Jakab Villő Hanga és Kiss Ernő Csongor referátumai

17.30–18.30: André Ferenc, Géczi János, Selyem Zsuzsa és Kemenes Henriette beszélgetése

19 óra: Az Élő Várad Mozgalom performansza

A Fiatal Írók Szövetsége szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadásokat és a szerzőkkel történő beszélgetéseket az alkotásokat ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken szervezik meg. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. A szövegmű, a szerző, a recepció jelenléte egyszerre kínálhatja fel magát a hely belakásaként és a helyből történő kiűzetésként is. A sorozat első alkalma Térey János Zártkert című verséről szólt Vámospércsen, a Térey család egykori kertjében; majd Győrffy Ákos A hegyi füzet című alkotását a Kisinóczi Turistaházban elemezték a résztvevők, a fiatal vajdasági líra dél-szláv háborús költeményei az egykori menekülési útvonal közelében, Algyőn kerültek terítékre; Kovács András Ferenc színházi versei a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán; Lanczkor Gábor Ság-hegy versei pedig a megbontott vulkánkráterben. Csehy Zoltán Cage Pozsonyban című versét a Pozsonyi Magyar Intézetben tárgyalták. A Borbély Szilárd Valami helyet című kötetéről szóló szimpóziumra Debrecenben került sor április 10-én. A nagyváradi Posticum Zudor János otthona volt, itt gyűjtötték össze, gondozzák kéziratait, és bár betegsége miatt a költő nem tud jelen lenni a szimpóziumon, ez méltó hely költészetének és születésnapjának ünneplésére.

A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Posticum, Várad folyóirat. Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/213465812746701/

2018.04.17
Galéria