Látványellenzéki viták a megyei tanács ülésén

Feldíszített fenyő és karácsonyi dalok fogadták a megyei tanácsosokat a megyeháza dísztermében a keddi rendes ülésen, ám a többségben levő szociáldemokrata és RMDSZ-es frakcióval szemben álló liberálisok nem hangolódtak megbékélésre. Olyan határozatokat is vitattak, amiket végül ők is megszavaztak.

Belekötöttek az élő fába is a Nemzeti Liberális Párt (NLP) képviselői a Bihar Megyei Tanács idei utolsó ülésén. Napirend előtt Ionel Avrigeanu frakcióvezető például az ajándékba kapott határidőnapló borítójának színét kifogásolta (ők barnát, az RMDSZ-esek zöldet, a szociáldemokraták pirosat kaptak). Pásztor Sándor tanácselnök felajánlotta, hogy a gyűlés végén Avrigeanu jöjjön az irodájába, és válogasson olyat, amilyen neki tetszik.

Az első határozati javaslaton (az idei büdzséterv teljesítése november 30-ával bezárólag) huszonöt percig vitatkoztak, aztán egyhangúlag elfogadták. Hasonlóképpen sok fölösleges szót vesztegettek a Bihar Megyei Határ Menti Települések Fejlesztési Egyesületének megszüntetésére. Az 1996-ban alapított és azóta feledésbe merült egyesület soha semmit sem csinált, most Bors község kérte a felszámolását.

Az Ipari Parkok Rt.-vel kapcsolatos határozatok is rendszeresen vita tárgyai egy ideje a megyei önkormányzat döntéshozó testületében. Most amiatt akadékoskodtak az NLP-sek, hogy Paptamásit bevehetik-e, és emeljék-e az Rt. törzstőkéjét a község által felajánlott telekkel. Avrigeanu a tárgyhoz csak érintőlegesen kapcsolódva azt javasolta, bízza meg a tanács Traian Bodea alelnököt, hogy tárgyaljon Margittával a város csatlakozásáról az Ipari Park Rt.-hez. Pásztor Sándor szerint ehhez nem kell megbízás, ő hivatalos levélben kérni fogja a margittai elöljárót, nyilatkozzék a csatlakozási szándékról. A határozatot végül 18–17 arányban elfogadták.

Ugyanilyen arányban – és az NLP-sek látványos, hossza értetlenkedése után – hagyta jóvá a testület azt is, hogy az eddig önálló intézményként létező Bihar Megyei Hivatalos Közlönyt beolvasszák a megyei önkormányzat saját struktúrájába, illetve ennek nyomán változzék a tanács apparátusának szerkezeti felépítése. Tizenheten nemet mondtak a Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság szerkezeti felépítésének módosítására, de ez a határozat is eggyel több igen szavazatot kapott.

Egyhangúlag elfogadták viszont az idei büdzsé módosítását, a megye speciális oktatási hálózatának felépítését a 2020/21-es tanévre, öt távolsági buszjárat üzemeltetésének odaítélését, s néhány útjavítás, -építés műszaki-gazdasági tervét, továbbá azt is, hogy a megye vegyen részt a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár által a váradi Sas-palotába tervezett innovatív kulturális laboratórium létrehozását célzó projektben.

2019.12.18
Galéria
A Crișana Népi Együttes gyermekkórusa kolindált
A megyei önkormányzat vezetői minden felvetésre választ adtak
A Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum diákjai és tanárai alkotta alkalmi kórus gitár- és zongorakísérettel lépett fel