Karitatív december Nagyszalontán

A hajdúvárosban idén is az önzetlen segítségnyújtás, a jótékonyság jegyében telt az év utolsó hónapja, a varázslatos december.

A hónap első felében az RMDSZ nagyszalontai szervezetének égisze alatt immár ötödjére hirdették meg a Mosolygós Mikulás elnevezésű ünnepi rendezvényt a rászoruló családok, kisnyugdíjasok támogatására. A programra az Arany János Elméleti Líceum kisdiákjait várták a szervezők, a gyermekek jelképes összegű belépő ellenében egy karácsonyi előadáson, a Télországi kalandon vehettek részt a Napraforgó Meseszínház művészeinek jóvoltából. Az interaktív műsor mellett természetesen meglepetés ajándék is járt a jószívű gyermekeknek.

A belépődíjat a szervezők teljes egészében a hátrányos helyzetű családok és kisnyugdíjasok támogatására fordították, ugyanis az összegyűlt adományokból tartósélelmiszer-csomagokat állítottak össze a szervezet önkéntesei, és még karácsony előtt eljuttatták a rászoruló háztartásokba. A csomagokban liszt, cukor, olaj, rizs, szaloncukor és száraztészta kapott helyet, a kisgyermekes családoknak szánt dobozokba pedig még egy-egy kis játék is került.

A jótékonysági program célja idén is az volt, hogy a szervezők a szociális érzékenység fontosságára hívják fel a figyelmet a gyermekek körében, ugyanakkor segítsék a nehéz körülmények között élőket.

 

Jótékonysági est az árva gyermekekért

Tizenöt évvel ezelőtt szökkent szárba Nagyszalontán az a merész elképzelés, hogy az egykor kaszárnyaként működő épületeket a Szent Ferenc Alapítványnak adományozza Nagyszalonta városa. A Böjte Csaba szerzetes nevével fémjelzett gyermekmentő szolgálat így talált otthonra a hajdúvárosban. Az ingatlanok átalakítása hosszú időbe telt, de sorra népesedtek be a házak, s a katonai telep a béke szigetévé nemesült.

A gyermekek sorsát megismerve, a Szent Ferenc Alapítvány munkáját látva, Török László polgármester kezdeményezésére másfél évtizede szervezett először adományestet a szalontai magyarság azzal a céllal, hogy a helyi jószívű emberek összefogása révén az otthon megmaradjon, és az ott élő gyermekek mindennapjai anyagilag szilárd alapokon nyugodjanak. Az adományestet azóta is minden esztendőben nagy sikerrel rendezik meg advent idején.

A hagyományokhoz hűen tavaly is benépesült a Zilahy Lajos Művelődési Ház nagyterme a jótékonysági est idejére, helyi vállalkozók, meghívott vendégek, politikusok foglaltak helyet az asztaloknál. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Böjte Csaba ferences szerzetes, Török László, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Magyar Országgyűlés korábbi elnöke, Lepsényi István, a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős budapesti államtitkár, Szőcs Géza címzetes államtitkár, Borbély Lénárd, Nagyszalonta egyik testvérvárosának, Csepelnek a polgármestere és Morovik Attila csepeli alpolgármester. A rendezvény első perceiben a hajdúváros egyik kiemelt támogatójának, Németh Szilárd országgyűlési képviselőnek a levelét olvasták fel, ő személyesen nem tudott jelen lenni az esten, ám lélekben a szalontaiakkal együtt ünnepelt.

 

Vándorbölcső, Bocskai-díj

A folytatásban Böjte Csaba atya és dr. Szili Katalin ünnepi köszöntőit hallgathatta meg a publikum, majd átadták a Nagy családnak azt a vándorbölcsőt, amely egy évvel ezelőtt a magyar államfő nejének, Herczegh Anitának a közreműködésével került a hajdúvárosba azzal a céllal, hogy a régi hagyományt életre keltsék, és a bölcső évről évre új család szolgálatára legyen a kisbabák ringatásában. A fekhely kényelmét egy éven át Nagy Ákos élvezheti, ő Otohál Boglárka után vehette most birtokba a vándorbölcsőt.

A kedves pillanatok után a gyermekotthon kis lakói léptek színpadra és mutatkoztak be egy ünnepi előadással, melyben Szent László megkoronázását idézték fel.

A gyermekek produkciója után a Bocskai-díj átadása következett. A neves kitüntetést immár nyolc esztendeje osztja ki a hajdúváros olyan intézménynek vagy személyiségnek, amely/aki sokat tett a nagyszalontai magyarságért. A megtisztelő elismerést 2017-ben Hajdu Kata galériavezető vehette át. Ő Budapesten él, de egy percre sem felejtette el szülővárosát, Nagyszalontát, és évről évre színvonalas kulturális programokkal támogatja a várost. Róla és a közreműködésével megszervezett kiállításokról lapunkban is olvashattak.

Az est során karácsonyi dalcsokorral mutatkozott be a székelyföldi származású énekesnő, Kurkó Dalma, majd Borbély Lénárd adta át Böjte Csabának és az otthon gyermekeinek a jótékonysági rendezvényen összegyűlt adományokat tartalmazó borítékot, amely idén nem kevesebb mint 96 000 lejt tartalmazott.

Az örömteli pillanatok után, az este méltó lezárásaként, a neves magyarországi könnyűzenei énekesnő, Zséda koncertjén szórakozhattak a jelenlévők, majd a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak el az otthon gyermekei a jószívű vendégektől.

2018.03.02
Galéria
Több száz gyermek vett részt a Télországi kalandon (Fotók: Szenkó Melinda)
A Mosolygós Mikulás szervezőcsapata
Átadták a vándorbölcsőt
Böjte Csaba és a gyermekotthon lakói vették át az összegyűlt adományt