Hajdú Kulturális Nap

A nagyszalontai önkormányzat és a budapesti Abigail Galéria közös szervezésében idén is megrendezték Nagyszalontán a Hajdú Kulturális Napot, amely évről évre töretlen népszerűségnek örvend a helyi születésű Hajdu Kata galerista védnökségével.

Ez a rendezvény minden esztendőben szolgálja azt a célt, amit a budapesti Abigail Galéria közel húszéves fennállása óta más tevékenységei mellett szívügyének tekint a galériatulajdonos: támogatja a Kárpát-medencei magyarság kulturális életét. E nemes misszió lényege, hogy bekapcsolja a határon túl élő honfitársakat az anyaország közművelődési vérkeringésébe. Az Abigail Galéria Nagyszalontáról származó vezetője, Hajdu Kata tettre kész partnerre talált a hajdúvárosi önkormányzatban, így hagyományosan évente létrejön egy-egy sokszínű, programokban gazdag kulturális nap Arany János szülővárosában.

Az idei rendezvény során a szemet gyönyörködtető képzőművészeti alkotások mellett irodalmi és zenés percek is vártak az érdeklődőkre. A rendezvényen olyan neves meghívottak vettek részt, mint Péter-Breton Anna Párizsban élő magyar-kirgiz festőművész és családja, Fekete Péter kultúráért felelős magyarországi államtitkár, Szőcs Géza költő, politikus, a magyar miniszterelnök tanácsadója, Demeter Katalin kolozsvári magyar konzul, Fejős Éva írónő.

Az Abigail Galéria szakmai programjának fontos oszlopa A próféták hazatérnek című kiállítássorozat. Ennek keretében most egy Franciaországban élő fiatal festő, Péter-Breton Anna munkáit csodálhatta meg a hajdúváros közönsége. A tárlatnyitón a házigazdák nevében köszöntőt mondott Török László polgármester, majd Szőcs Géza és Hajdu Katalin is megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel. Az alkalomhoz illő zenés perceket a Fonogram díjas énekesnek, Janicsák Vecának köszönhette a publikum. Péter-Breton Anna munkásságát és művészetét Fekete Péter államtitkár méltatta, majd hivatalosan is megnyitotta a tárlatot.

Író-olvasó találkozóval folytatódott a kulturális nap, meghívottja a népszerű Fejős Éva volt, akinek számos könyvét kedvezményes áron vehették meg ezen a napon az érdeklődők. Az írónő mesélt életútjáról, az anyaságról, könyveiről, céljairól. Elmondta, hogy nagyon fontos a mindennapokban időt szánni saját magunkra, hiszen csak úgy lehet kiegyensúlyozott, boldog életet élni, ha elegendő én-időt fordítunk magunkra. Az író-olvasó találkozó dedikálással zárult, az eladott könyvek árának jelentős részét pedig jótékonysági célra ajánlotta fel a szerző: a rászoruló nagyszalontai kisdiákok étkeztetésére.

A 2019-es Hajdú Kulturális Nap zenés esttel ért véget, a Zilahy Lajos Művelődési Házban Tőzsér Bianka és Janicsák Veca énekesnők adtak koncertet, az est teljes bevételét pedig a fent említett jótékonysági célra ajánlották fel a szervezők.

 

2019.12.14
Galéria
Hajdu Kata galériatulajdonos, a rendezvény fővédnöke Fotók: Szenkó Melinda
Fejős Éva életútjáról és céljairól beszélt
Sok érdeklődőt vonzott a kulturális programsorozat
Janicsák Veca is fellépett