Váradi vízilabdázók a budapesti Eb-n

Egyik szemünk sír, a másik nevet. Lesz váradi résztvevője a jövő év elején Budapesten sorra kerülő vízilabda Európa-bajnokságnak, igaz, csak a férfiaknál, mert a női válogatott büntetőpárbajban maradt alul a pótselejtezőn.

A női válogatott keretben négy váradi gyökerű játékos, Tóth Johanna, Xenia Bonca, Laboncz Nikolette és Oana Vidican kapott helyet, jelenleg már mindegyikük fővárosi csapatot erősít. A pótselejtező első mérkőzését Foksányban játszották, s nem kis meglepetésre egygólos (14–13) román győzelemmel zárult a találkozó. Akkor Xenia Bonca (Bukaresti Steaua), Tóth Johanna és Laboncz Nikolette (mindketten Bukaresti Rapid) kapott játéklehetőséget, és Bonca két gólt szerzett, Tóth és Laboncz pedig egyet-egyet.

A Duisburgban megrendezett visszavágón remekül kezdett Nenciu Bertini szövetségi kapitány együttese: a nagyszünetig kétgólos előnyre tett szert (5–3), s még a záró negyed előtt is őrizte a fórt (7–5), ám a hajrában a németek fordítottak, s végül egygólos győzelmet értek el. A vendégek legjobbja a marosvásárhelyi származású Szeghalmi Krisztina volt 5 góllal, Briana Mihăila négyszer, Tóth Johanna és Claudia Pilica pedig egyszer-egyszer talált a hálóba. Mivel a vízilabdában nem számít az idegenben lőtt gólok száma, a továbbjutásról büntetődobások döntöttek, s ebben a németek bizonyultak jobbnak.

 

A férfiaknak sikerült

A román férfi válogatott Máltán játszott selejtező tornát, s az előzetes várakozásoknak megfelelően első helyen végzett, így kvalifikálta magát a kontinensviadalra, amelyen ott lesz a második helyezett máltai gárda is.

A házigazdákat 13–7-re verte a román válogatott, amely a portugálok magabiztos legyőzésével (15–7) biztosította be továbbjutását. A keretben a Nagyváradi VSK három tagja, Vlad Georgescu, Silvian Colodrovschi és Vlad Dragomirescu is helyet kapott, de további három váradi származású játékos, Marius Ţic, Szabó István (mindkettő Bukaresti Steaua), illetve Şerban Abrudan (Dinamo) is hozzájárult a sikerhez.

 

Csoportbeosztás

A 34. vízilabda Európa-bajnokság küzdelmeit 2020. január 12–16. között vívják majd a budapesti Duna Arénában. A tervek szerint egy időben 5-6 ezer ember szurkolhat majd a meccseken.

A férfi torna résztvevői, az A csoportban: Németország, Szlovákia, Horvátország, Montenegró; a B csoportban: ROMÁNIA, Szerbia, Hollandia, Oroszország; a C csoportban: Málta, Törökország, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, a D csoportban: Franciaország, Olaszország, Grúzia, Görögország.

Olimpiai kvótája egyelőre Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van, így az egyetlen, Budapesten megszerezhető részvételi jog akkor lehet majd a házigazdáké, ha a tornán csak ezek a csapatok előzik meg őket.

A női torna résztvevői, az A csoportban: Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Görögország, Szerbia, Horvátország, Oroszország; a B csoportban: Németország, Hollandia, Franciaország, Spanyolország, Izrael, Olaszország.

A női torna első fázisa tehát két hatos csoportban zajlik, mindkettőből az első négy játszik majd tovább a magasabb helyezésekért. A tokiói olimpiára egy válogatott szerezhet részvételi jogot. A mezőnyből egyelőre csak Spanyolország olimpiai résztvevő.

A torna első két napján, január 12-én, vasárnap és 13-án, hétfőn a nők játszanak, a férfiak 14-én, kedden kezdenek, s innentől fogva naponta felváltva lesznek a két szakág meccsei.

 

2019.12.14
Galéria
Marius Ţic kapus védései is kellettek a férfi válogatott sikeréhez
Négy váradi lány Eb-álma foszlott szerte a büntetőpárbaj végén