Elkészültek a püspöki palota külső felújításával

December 15-én lesz két esztendeje, hogy elkezdték a nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítását, és a tervek szerint jövő decemberre fejezik be a munkát.

A palota mellett annak kertjét is felújítják; a munkálatok állásáról Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Matuz Zsolt projektmenedzser, Emődi Tamás építész és Kreszken Tímea, Baudet Tancrede kertépítő munkatársa beszélt csütörtökön. Mint elhangzott, a külső felújítással 99 százalékban elkészültek, apróbb véglegesítések vannak még hátra. Visszakerült a főbejárat fölé az „ADAMUS.L.B. PATACHIC.DE.ZAJEZ.DA.EPISCOPUS.VARADIENSIS. 1776” felirat, melynek helyét a felújítás során fedezték fel. Készül a palota építését megrendelő Patachich püspök címere is.

Böcskei László köszönetet mondott a tervezőknek, a kivitelezőknek és a restaurátoroknak a munkájukért. Négy-öt csapat, körülbelül száz ember dolgozott összehangoltan. A belső felújítást folytatják, a második emeleten ottjártunkkor is zajlott az ideiglenes kiállításoknak otthont adó termek (az állandó kiállítások helye az első emelet lesz), konferenciatermek és vendégszobák kialakítása. A külső, ledes világítás is elkészült, mint elhangzott, ez teljesen biztonságos, és mintegy 20 százalékos energia-megtakarítással jár.

Ami a püspöki palota kertjét illeti, azzal jövő júniusra kell elkészülniük. Az fák állapotát megvizsgálták-megvizsgálják egy különleges műszerrel, de a palota főtengelye előtti teret már szabaddá tették, onnan a fákat és bokrokat átültették. A kertet bizonyos szabályok betartásával naponta 6.30 és 22 óra között látogathatják az érdeklődők. Tilos lesz például kerékpározni, görkorcsolyázni, kutyát bevinni. A kert a palota „előcsarnoka” lesz, mely mintegy átvezeti az érdeklődőket az épülethez, de önmagában is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd. A nagyváradi római katolikus püspöki palotában s annak kertjében végzett eddig munkálatokról részletesebben januári számukban olvashatnak majd.

2019.12.12
Galéria
Patachich püspök felirata
A restaurátorok folyamatosan dolgoznak
A kertnek jövő júniusra kell elkészülnie
Kleszken Tímea, Emődi Tamás, Böcskei László és Matuz Zsolt
A külső felújítással elkészültek
A szabályokat be kell tartani