Törzsasztal Márványi Péterrel és Bánhidi Emesével

A Törzsasztal Plusz decemberi vendégei Márványi Péter és Bánhidi Emese újságírók. A szerzőkkel Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélget Párhuzamos évszázad című rendhagyó interjúkötetükről december 14-én, szombaton 18 órától.

Márványi Péter és Bánhidi Emese újságíróknak az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat egyre többszöri felemlegetése adta az ötletet párhuzamos interjúk elkészítésére. A Párhuzamos évszázad című kötet azokat a beszélgetéseket tartalmazza, melyeket a két szerző egy év leforgása alatt személyesen készített román és romániai magyar, azonos felkészültségű, kulturális szintű személyekkel: történészekkel, politikusokkal, közéleti és egyházi személyiségekkel.

Márványi Péter Táncsics-díjas újságíró, a Magyar Rádió volt szerkesztőségvezetője, a ’90-es években Marosvásárhelyről tudósította a Kossuth Rádiót, korábban pedig nagyhatású riportot készített a fekete márciusi napokról. Bánhidi Emese Marosvásárhelyen született újságíró, a Magyar Televízió egykori szerkesztője-riportere, anyanyelvi szinten beszél románul. Mindketten a romániai belpolitika és ezen belül a romániai magyarság helyzetének jó ismerői.

Az esemény színhelye a Várad folyóirat szerkesztősége (Patrioţilor utca 2. szám, a Szigligeti Színház mellett).

2019.12.10
Galéria