Először a fogorvosnál

A kisgyermekes szülők többsége nem tudja pontosan, hogy hány éves korban kell a gyermeket először fogorvoshoz vinni, mikor kezdje el fogmosásra nevelni a kicsit, vagy éppen milyen panaszok esetén szükséges haladéktalanul szakemberhez fordulni. A gyakori kérdésekre DR. VÍGH JÓZSEF nagyszalontai fogorvostól kértünk választ.

Bár a gyerekek legtöbbször félnek, és nem szívesen mennek fogorvoshoz, a félelem szertefoszlatása egyáltalán nem lehetetlen. Szülőként sem könnyű elrugaszkodni a saját félelmeinktől, de gondoljunk arra, hogy ma már sokkal kifinomultabb eszközök, technológiák állnak rendelkezésre egy fogászati rendelőben, mint például húsz évvel ezelőtt.

– Mikor adható a gyermek kezébe először fogkefe?

– Ajánlatos minél hamarabb. Még akkor is, ha nem tudja használni, oda kell adni neki, hogy szokja, játsszon vele. Már egyéves kor környékén nyugodtan adjuk oda a kicsiknek a nekik való fogkefét.

– Hány éves kortól célszerű rendszeresen szakorvoshoz vinni a gyermeket?

– Eddigi tapasztalatom alapján a legmegfelelőbb 4 évtől fölfelé. Ettől a kortól kezdve már lehet a gyerekkel kommunikálni, megérti a helyzetet, és nem rémül meg egyből, amint meglátja az orvost. Természetesen nagyon fontos az is, hogy ha a fogorvos játékosan, kedvesen közeledik a gyermekhez, akkor a gyerkőc nem fog félni, és legközelebb is szívesen megy majd ellenőrzésre.

– Melyek a leggyakoribb panaszok, amelyekkel felkeresik önt, illetve miként lehet megelőzni a bajokat?

– A leggyakoribb panasz a tejfogak időnap előtti szuvasodása. Sajnos a modern étrend tele van cukorral, sok esetben, még ha tudatosan odafigyelünk az étrendre, akkor is megtörténik a baj. Olyan ételekben is előfordul a cukor, amikre nem is gondolnánk. Ami a megelőzést illeti, a gyerekeknél a napi két alapos fogmosás és magas fluortartalmú fogkrém használata a megoldás. Ezt mondja a szakirodalom. Természetesen a valódi megoldás az alacsony szénhidráttartalmú étrend és a fogmosás lenne, de ez nehezen kivitelezhető, hiszen a gyermekek mindig olyasmit szeretnének enni, ami nem a legjobb a fogaiknak.

– Mire kell figyelni a gyermekek fogápolása során? Milyen a helyes fogmosási technika?

– Arra kell figyelni, hogy a hátsó fogak is alaposan meg legyenek mosva. Amikor a gyermek még csak ismerkedik a fogkefével és a fogmosással, a szülőnek ellenőriznie kell, hogy a kicsi valóban jól megmosta-e a fogait. A legjobb technika a gyerekeknél a körkörös mozdulatokkal való fogmosás. Ezt tudják a legkönnyebben elsajátítani. A fogkefe legyen puha sörtéjű, kifejezetten gyerekeknek szánt.

– A maradó fogak kibújása után azok szabályosságának nem csak esztétikai, de egészségi jelentősége is van. Mikor időszerű a fogszabályozás? Valóban jobb előbb, mint később?

– Amikor már vegyes fogazata van a gyermeknek, tehát tejfogak és maradandó fogak egy időben, és valamilyen probléma látszik, akkor érdemes konzultálni szakorvossal, ő biztosan tud segíteni. Ha időben elkezdődik a probléma elhárítása, nagyon sok esetben egyszerűbben és olcsóbban meg lehet oldani a gondokat.

2019.12.02
Galéria
Kulcsszavak: