Kiegészült a Bihar Megyei Tanács

Csaknem másfél év után, a csütörtöki rendes ülésen töltötték be a Bihar megyei önkormányzat döntéshozó testületében a liberális frakcióban megürült helyet, így ismét teljes létszámban, 35 fővel – de már megváltozott hatalmi erőviszonyokkal dolgozhat a testület.

Letette a hivatali esküt Carmen Pantiş, a Nemzeti Liberális Párt megyei tanácsosa a testület novemberi rendes ülésén. Erre egy évet és négy hónapot kellett várnia, hiszen a Dacian Foncea kórházigazgatóvá való kinevezésével megürült mandátum betöltését a korábban többséget alkotó koalíció rendre elutasította. Most a Liberálisok és Demokraták Szövetsége két tanácsosának átpártolásával az NLP mellé, fordult a kocka, és kiegészülhetett a frakció.

Az új tanácstag első ülése igen hosszúra nyúlt, mert például félórás vita és tanácskozási szünet kellett ahhoz, hogy az előterjesztők és a liberális frakció tagjai kiegyezzenek bizonyos jogi megfogalmazásokban. Az önkormányzat őrző-védő cégében a tulajdonost reprezentáló új személy kijelöléséről szólt a határozat, aminek megfogalmazása ellen Carmen Soltănel jegyző emelt kifogást. Végül átfogalmazták a megnevezést.

Előkerült ismét a nagyváradi reptér ügye: ezúttal az idei büdzsémódosítás miatt. Ionel Avrigeanu NLP-s frakcióvezető a költségvetési keret 10 százalékos csökkentéséhez hasonlóan a vezetőség teljesítménybónuszát is kisebbre akarta vetetni. Hiába magyarázta neki az új vezetőség adóügyi szakértője és a megye jogi osztályának vezetője, hogy a menedzsmenti teljesítményt a célok elérésének arányában díjazzák, s ha 20 százalékot valósítottak meg, akkor 20 százalékos lesz a bónusz is, végül hosszas, szerteágazó, több ízben a tárgytól igen messze eltérő vita után 33 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett a bónuszkeret csökkentéséről döntöttek.

A viták alatt megfogyatkozott testület jóváhagyta még, hogy az Ecolect Group a Patrioţilor u. 2- szám alá költözzön, hogy új buszjárat induljon Érmihályfalva és Szalacs között, hogy a megyei önkormányzat társuljon Nagyvárad, Élesd, Margitta, Belényes és Nagyszalonta önkormányzatával a hegyvidéki orvosi ellátás színvonalának emelését célzó nagy projekt közös közbeszerzéseinek lebonyolítása érdekében. Megalakult továbbá egy 16 fős testület a megye hulladékgazdálkodási tervének kidolgozására. Jóváhagyták emellett bizonyos termények és a legelői növények 2020-ra érvényes egységárát.

Az NLP-sek ellenszavazataival, de átment a határozat amelynek értelmében a megyei önkormányzat további négy évre (2024. december 1-ig) bérbe veszi a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság által Kágyán használt épületeket és telket a tulajdonos Pongrácz grófoktól havi 800 euróért. Hat tartózkodás mellett, két ellenszavazattal 26 tanácsos egyetértett viszont azzal, hogy mondjanak le a bályoki Degenfeld–Schomburg kastély elővételi jogáról.

2019.11.29
Galéria
Carmen Pantiş letette a tanácsosi esküt
Személyre vonatkozó, titkos szavazások is nyújtották az ülést