Kertszépítés a XXI. században

A ház éke lehet egy szépen kialakított és gondozott kert, mely nyugalmat árasztó hangulatával pihentető perceket kínál, de akár ideális helyszín a sütögetéshez vagy kinti ebédhez is.

Egy kert kialakítása, a meglévő zöldövezet kedvünkre formálása számos kérdést vet fel: mit hova helyezzünk, hogyan fásítsunk, kerítést építsünk vagy tujasort ültessünk, hogyan alakítsunk ki egy kis tavat… Ha döntéseink mögött nincs kellő szakértelem, fennáll a veszélye, hogy végül nem olyan lesz a kertünk, amilyet szerettünk volna. Éppen ezért, mielőtt munkához kezdenénk, érdemes felkeresni egy kerttervezőt, aki akár virtuálisan, három dimenzióban (3D) is meg tudja mutatni, hogy miként fog kinézni a megtervezett kert, sziklakert vagy akár egy kerti tavacska.

Nagyszalontán Kenéz Attila foglalkozik háromdimenziós kerttervezéssel, segítségével a megrendelők valósághű látványtervek alapján dönthetik el, hogy milyen kertet szeretnének kialakítani.

– Miért fontos, hogy szakembertől kérjünk segítséget a kerttervezéshez?

– Manapság azt tapasztalom, hogy az emberek számára nagyon fontos előre tisztán látni, mibe fognak befektetni hosszú távra, és nagyon szeretik az egyéni stílust is. Egyre jobban törekednek arra, hogy kertjük, udvaruk minél hangulatosabb és különlegesebb legyen. A biztonságérzet is összefüggésben van azzal, hogy előre látjuk, mi várható. Például ha egy új autót vagy lakást veszünk, tudatosan választjuk ki, nem bízzuk a véletlenre. Arra próbálunk törekedni, hogy okosan és tudatosan intézzük a dolgainkat, és ezzel nemcsak időt nyerünk, hanem jelentős összegeket is megtakaríthatunk. Így van ez a kerttervezéssel is.

– Hogyan kezdi el egy kert megtervezését?

– Ahhoz, hogy egy kert igazán egyedi legyen, egy kérdőív segítségével begyűjtöm a szükséges információkat a kert jelenlegi állapotáról, a megrendelő kívánságairól, stílusjegyeiről és végül arról is, mennyi pénzt akar erre áldozni. Ez utóbbit a félreértések elkerülése végett fontos tisztázni még a legelején.

– A terveket ön készíti és mutatja be virtuálisan, de hogyan történik a kivitelezés?

– A kisebb munkákat elvégzem magam, egyébként a Saldecor kertépítő vállalkozással működöm együtt, és közösen létrehozzuk a megtervezett kertet, de önkormányzatok számára például játszóteret vagy parkot is.

– Mi az eddigi leglátványosabb munkája?

– A Nagyszalontán nemrég felújított két artézi kút (Petőfi kút, Arany kút) háromdimenziós megjelenítését én készítettem el Karancsi Sándornak, a Saldecor Kft. vezetőjének a tervei alapján, majd a látványtervek segítségével a cég már meg is valósította mindkét beruházást.

– Tervezéskor mi a legfontosabb amellett, hogy a megrendelő elképzeléseit kövesse?

– Nagyon fontos a környezettudatosság. Fontos, hogy lehetőleg olyan növényeket válasszunk, amelyek itt honosak, hozzászoktak az itteni klímához, ezzel kevesebb vizet, speciális táptalajt és energiát használunk fel arra, hogy a növényeket a nekik megfelelő körülmények között tarthassuk. A tuján és a petúnián túl több olyan növény is létezik, amely akár télen is virágzik, vagy az évszakok változásával megváltozik a leveleinek színe, így még érdekesebbé és izgalmasabbá teheti a kertünket, udvarunkat.

– Milyen stílusú kertek vannak?

– Különbözőségük miatt kiemelném a japán, angol és francia stílusú kerteket. Minden kertben szükség van egy helyre, ahová kiülhetünk, ahol megpihenhetünk. Bármilyen stílusban tervezzük is meg a pihenőhelyet, a japán- vagy zen kert kedvenc helyünk lehet, hiszen spirituálisan ilyen letisztult, minimalista közegben kerülhetünk a legközelebb a természethez. Az angolkertekre jellemzőek a rózsaágyások, rózsalugasok, a dúsan beültetett virágágyások között kanyargó ösvények játékossága, ez teljes ellentétben áll a franciakertek útjainak mértani pontosságával, szimmetrikus virágágyásaival és a kínos precizitással nyírt sövényeivel, örökzöldjeivel. Bármilyen típusú kertet válasszunk is, a lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat a kialakított környezetben, hogy a magunkénak érezzük.

2019.11.26
Galéria
Minden kertben jól mutat egy kis mesterséges tó
Valósággá lett a látványterv
A háromdimenziós elképzelés
Az Arany kút látványterve
Kulcsszavak: