Mázsákkal zsonglőrködnek

Támogatók nélkül, vasak társaságában kezdte, ma már sikerre vitte a tiszta erő diadalát a székelyhídi TODOSZI LÁSZLÓ „TOLDÓ”. Eredményességét számtalan serleg, újságcikk bizonyítja.

Senki nem nógatta, segítője sem akadt annak idején, ösztönösen ragaszkodott a súlyokhoz. Vonzotta az emberben lévő erő, amely az akarattal párosulva csodákra képes. Todoszi László már gyermekkorában mindent megmozgatott, ami a keze ügyébe került. Arról álmodott, hogy egyszer majd neki is lesz saját kondicionálóterme, ahol erősödhet a test, acélosabbá válik az akarat. Álma valóra vált: közel húsz évvel ezelőtt az önkormányzattól kapott egy lepusztult épületrészt, azt lassacskán felújították, bővítették.

Néhány évvel ezelőtt már megfordultam az erő eme szentélyében, akkor még néhány edzőgépből, futópadból, súlyokból állt a testformáló felszerelés. Legutóbbi ottjártamkor viszont meglepetten tapasztaltam, hogy a belső teret megnövelték, külön helyiséget alakítottak ki a férfiak és a nők számára, a gépek, felszerelések pedig nemcsak számbelileg növekedtek, hanem minőségükben is a legmodernebbek. Egyvalami nem változott csupán az évek során, ez pedig a makulátlan tisztaság és rend. Igaz, több helyre is kifüggesztett szöveg figyelmeztet, hogy az eszközöket használat után a helyükre kell tenni. Az előtérben körben a falakat különböző sporteseményekre utaló, feliratos pólók díszítik. A recepciós pultnál a polcokon serlegek, kupák, érmek, emléklapok sokasága. Ezek mind a sporthoz köthető relikviák, amelyek az edzőterem falain túl sokkal messzebbre mutatnak.

Kérdésemre Toldó elmondta, hogy különböző korosztályúak fordulnak meg náluk, a fiatalok mellett a negyvenes éveikben járók is szükségét érzik testük karbantartásának. Hétfőtől péntekig látogatható a sportklub.

A saját edzőterem létrehozása mellett Toldó másik nagy álma az volt, hogy egyszer kezet szoríthasson Magyarország „örökös Toldijával”, Fekete Lászlóval. A sors ennél sokkal többet tartogatott számára: kitartását, szorgalmát azzal jutalmazta, hogy közeli barátságba kerülhetett a többszörös natúr erős világbajnokkal. A „natúr” kifejezést fontos hangsúlyozni, hisz tizenhárom évvel ezelőtt Fekete László otthagyta az erős embereket tömörítő nemzetközi szervezetet, és létrehozta a Natúr Erős Emberek Szövetségét, amely több mint másfél ezer tagot számlál. A szakítást az váltotta ki, hogy egyre inkább dominánssá vált a megmérettetés show-jellege, és emiatt sokan csaláshoz folyamodtak. Feketéék inkább a „tiszta” sportot választották, nem használnak semmiféle erősítő, izomnövelő vagy stimuláló szert.

Toldó Érmihályfalván egy amatőr versenyen ismerkedett meg a világbajnokkal, és Székelyhídra is meghívta. Négy évvel ezelőtt Fekete László az edzésekhez szükséges eszközöket adott kölcsön Toldónak, ezzel segítve felkészülését a komolyabb versenyekre.

Azt tudni kell, hogy a nemzetközi megmérettetésekre párban lehet jelentkezni, így Todoszi a világhálón meghirdette, hogy csapattársat keres. Egy csokalyi fiatalember, Kiss Attila jelentkezett. Az akkor alig 19 éves fiatalember, bár nem látszott rajta testi ereje, meglepően jól bánt a mázsás súlyokkal – mesélte Toldó. Ennek apropóján egy anekdotával is szolgált. Az edzéseket kezdettől fogva Nagy Attila helyi vállalkozó helyiségében tartották. Toldó észrevette, bár nem tulajdonított neki jelentőséget, hogy a sporteszközökkel valaki rendszeresen matatott. Jóval később derült ki, hogy Kiss Attila, aki akkoriban Nagy Attilánál volt alkalmazásban, munkaidő után nekiveselkedett egy-egy vastömegnek, kőgolyónak.

Az új társsal elkezdődhetett a komoly felkészülés. Eleinte szaktanáccsal sokat segítette őket a városban közismert sportember, Gheorghe Raţiu. Todoszi és Kiss Attila számtalan nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, többnyire dobogós helyezésekről árulkodnak a serlegek.

Az, hogy egy alig huszonéves fiatal és egy negyvenes éveinek végén járó sportember párosa ilyen sikereket tudhat magáénak, már önmagában csoda. 2017-ben még nagyobb siker következett, az Esztergomban megrendezett világbajnokságon. Todoszi László „Toldó” kapta a felkérést a részvételre, de ő átadta a lehetőséget a tehetséges fiatalnak. Két nagyszerű sportember megnyilvánulása volt ez, Toldó nemeslelkűsége, jellembeli nagysága találkozott egy sziporkázó tehetségű fiatal helytállásával. A világbajnokságon 24 ország egy-egy versenyzője vett részt, a kéttagú csapatokat sorshúzással állították össze. Kiss Attila a szlovákiai Labanc Attilával alkotott egy párost, és felkerültek a dobogó harmadik fokára.

Hogy sejtésünk legyen, mekkora súlyokat mozgatnak meg, felidéztük a világbajnokság forgatókönyvét: 160 kilogrammos kőgolyót kellett átemelni egy 110 centiméter magasra helyezett léc fölött, féltonnás traktorgumit forgattak, 2 darab 130 kilogrammos „vaskoffert” szállítottak 25 méteren át, 315 kilogrammos súlyt hurcolva totyogtak 10 méteren keresztül, ugyanakkora távon át cipelték a két vállukon a 450 kilós lengősúlyt. Aztán következett a különböző tárgyak magasba emelése (70, 100, 120, 140 kg), az utolsó versenyszám pedig a 240 és 300 kg közötti három nehezék lépcsőfokokra emelése. El ne felejtsük a 170 kilogrammos szikla ölben cipelését.

Mindehhez a legfontosabb „kellék” a nyers erő, majd csak aztán következik a technika. Ez utóbbit megelőzi a sikerhez vezető úton az akarattá formálódó gondolat, az, hogy meg tudom csinálni – avatott be a kulisszatitkokba a székelyhídi erős ember. Majd megtoldotta még: az erő a hasban, a lélek helyén van (ezért használnak széles derékövet), onnan indul minden gyakorlat. A heti egy edzés alatt akár 40-50 tonnát is megmozgat a Toldó–Kiss páros.

Találkozásunk apropóját az augusztusban bekasszírozott újabb sikerük adta. Toldó és Kiss ismét bizonyított: a Magyarországon megrendezett nemzetközi versenyen harmadikok lettek. Tovább folynak a kemény edzések, októberben Debrecenben kell helytállniuk a székelyhídi sportolóknak.

Nagy örömükre szolgál Fekete László törekvése, hogy olimpiai sportágként fogadtassa el a natúr erős emberek működését. Ennél is nagyobb elégtétel számukra, hogy a sportág magyarországi ikonikus alakja őket is beveszi a majdani olimpiai keretbe.

Beszélgetésünk végén nekiveselkedtem a kőgolyónak, a koffereknek, a lengősúlynak. Ha kíméletesen akarom leírni a történteket, akkor azt kell mondanom, kevéske sikerrel. Valójában teljes csőd volt a próbálkozásom, megmozdítani sem bírtam a terheket. Innentől még jobban méltányolom ezeket az embereket. Aki másként gondolná, kapjon fel egy mázsás követ, mert annak véleményformáló ereje van.

2019.11.26
Galéria
Todoszi László „Toldó” a számtalan sikerre emlékeztető trófeákkal
Kiss Attilával
Fekete László (bal szélen) jóvoltából és Toldó nagylelkűségének köszönhetően Kiss Attila ott lehetett a vb-n
Két nemzedék, közös siker
Augusztusban bronzérmes lett a székelyhídi páros