Alkotók a Csiha-tanyán

Az idén is megtartották Érmihályfalván az immár hagyománnyá érett Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábort. A sorban a 12. tábornak több külföldi résztvevője is volt.

A nyárutó színei jól érvényesültek az érmihályfalvi Csiha-tanyán, amely otthont adott az egy hétig tartó táborozásnak. A csend, a természetközeliség inspiráló hatása nagyban segítette az alkotók munkáját. Egy év kihagyás után ismét találkoztak a Kárpát-medence különböző térségeiből érkező művészek, sokan már ismerték egymást, de „újoncok” is akadtak közöttük. Előre meghatározott témákról születtek az alkotások: állandó jelleggel Érmihályfalva az egyik ihletadó, mellette mindig az előző tábor végén megadott, többnyire tágan értelmezhető fogalom. Ezúttal „Lábnyomok” címszóval láttak neki a különböző műfajok képviselői az önkifejezés tárgyiasításának.

Az eddigi szokásokhoz igazodva a táborzáró napon kiállították az elkészült alkotásokat. A Gödör rendezvényházban a következő művészek munkáiban lehetett gyönyörködni: Erdei Vivien, Farkas Ferenc Sándor, Hintalan Géza, Kovács Zoltán (Érmihályfalva), Domahidi Krisztina, Guba-Kerekes Zsuzsa (Székelyhíd), Asloviciu-Angyal Anikó, Papp Géza (Margitta), Ferenczy András (Kolozsvár), Eva Lorenzova, Eleonora Kovalcikova (Kassa), Margita Resovska (Eperjes), Berszán László, Harcsa Erzsébet (Debrecen), Keresztesi Csaba (Nyírábrány), Fekete Szabolcs (Szeged) és Kiss András (Nagybörzsöny).

Elsőként Gheri Judit könyvtáros köszöntötte a megjelenteket, és bejelentette a jövő évi alkotótábor témáját is, ez a turul lesz. Mielőtt Szilágyi Ferenc Hubart költő, maga is képzőművész értékelte az elkészült munkákat, Gliga Réka diák népdalokat énekelt. Szilágyi mondandójába humort csempészve megjegyezte, hogy az idei alkotótábor bár a 12. volt, az ott született alkotásokból mégsem „12 egy tucat”, hanem egyedi, értékhordozó mindegyik.

Több érmihályfalvi épület köszönt vissza a képekről, de absztrakt munkák, grafikák és kompozíciók is gazdagították a tárlatot. Kisplasztikák születtek üvegből, porcelánból, emellett bőrdíszművek, csontból faragott tárgyak is. Némelyik esztétikai értéke mellett használati tárgyként is funkcionál.

Az alkotók nevében szóló Papp Géza a témáról (Lábnyomok) elmondta, hogy akár vészkiáltásként is értelmezhető. Nem mindegy, hogy milyen nyomot hagyunk magunk után, mert az lehet érték vagy akár a természetet romboló, találomra eldobott műanyag palack is. Nyakó József polgármester az előtte szóló által mondottakhoz kapcsolódva kifejtette, hogy pillanatnyilag nagy a baj az ökológiai lábnyomokkal, ezért szívesen vesz bármilyen jobbító kezdeményezést. A gondok mellett sikerekről is beszámolt, a városban többszintű értékteremtés, hagyományőrzés zajlik – ez utóbbiakról részletesen szólt.

 

2019.11.22
Galéria
Szilágyi Ferenc Hubart méltatta az alkotásokat
Gheri Judit és a tábor résztvevői