Kolbászkészítésben is első a szalontai magyar iskola

A hagyományokhoz hűen idén is megrendezte a kolbászfesztivált az RMDSZ nagyszalontai szervezete. A vidám megmérettetés most is összehozta a helybeli baráti társaságokat, vállalkozásokat, és számos környékbeli településről is érkeztek csapatok.

A bor, a pálinka, a finom falatok és a jókedv ünnepén családias hangulatban készültek a kolbászok, a versenyzők legjobb tudásuk szerint gyúrtak, fűszereztek, sütöttek. Mindenki igyekezett kifogástalan teljesítményt nyújtani és megszerezni a legjobb kolbászkészítő csapatnak járó első helyet. A versenyzők semmit sem bíztak a véletlenre, a maximalizmus a díszítést és a bemutatkozásokat is jellemezte, ugyanis frappáns versikékkel készültek a csapatok, és szemet gyönyörködtető dekorációkat készítettek a nemes versengésre. Sós és édes sütemények, kolbászfalatkák, zöldség-dekorációk, nemes italok, kreatív tálalóeszközök sorakoztak az asztalokon, a csapatok fantáziájának semmi sem szabott határt, és egyedi megoldásokkal tették különlegessé asztalaikat.

A kifogástalan díszítések és az ízletes kolbászok bizony feladták a leckét a zsűrinek, a Szabó Ödön parlamenti képviselő elnökletével bíráskodó ítészek csak hosszas fejtörés után tudták felállítani a végső rangsort. Az eredményhirdetés izgalmas percei előtt a zsűri értékelte a versenyzők munkáját, aztán sorban gazdára találtak a részvételi oklevelek és ajándékok, így senki sem távozott üres kézzel. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a 2019-es kolbászfesztiválon a képzeletbeli dobogó legfelső fokára az Arany János Elméleti Líceum csapata léphetett.

A nap programját természetesen számos kísérő esemény gazdagította, a kultúrházban színpadra lépett a Toldi Néptáncegyüttes, a vállalkozó kedvű érdeklődők a Hajdú Fogathajtó Egyesület jóvoltából kipróbálhatták a sétakocsikázást és a lovaglást, a szabadtéri színpadon mulatós koncertet adott Kristóf Kati és Milán párosa, felléptek a város ügyes táncosai, az Arny Dance Táncstúdió és az Infinity Dance Egyesület fiataljai, volt esti fogathajtás is. Izgalmas perceket hozott az esti tombolasorsolás, a többi között egy női kerékpár és egy sarokülő is gazdára talált. Az esti programot a Hip Hop Boyz koncertje zárta, valamint egy magyarországi lemezlovas, DJ Lauer is a keverőpult mögé állt, hogy a szórakozni vágyó szalontai és környékbeli vendégeknek szolgáltassa a talpalávalót.

A gyerekek nagy örömére a színpad mellett magasodott az ugrálóvár, és számos finomságot is kaphattak a vásárlók, így mindenki megtalálta a számára legkedvesebb elfoglaltságot a kolbászfesztivál napján.

 

2019.11.22
Galéria
A legfiatalabbak is kivették a részüket a finom sütnivaló elkészítéséből Fotók: Patócs Júlia
A díjkiosztás. A legízletesebb kolbászt most az Arany János Elméleti Líceum csapata készítette
Ezres tömeg a nagyszínpad előtt
A Hajdú Fogathajtó Egyesület jóvoltából lehetett lovagolni és kocsikázni is
Színpadon a Toldi Néptáncegyüttes
Kulcsszavak: