Sikeres volt az idei Szabadság Feszt

A Margittán megtartott Szabadság Feszt az évek során a térség legnagyobb és legkedveltebb ifjúsági fesztiváljává alakult. Szervezője, a Vidéki Ifjúsági Szövetség (Vidifisz), azzal a céllal indította el, hogy tartalmas és egyben szórakoztató időtöltésre adjon lehetőséget a fiataloknak és kevésbé fiataloknak egyaránt.

Idén augusztus 29. és szeptember 1. között immár hetedjére rendezték meg a Szabadság Fesztet a már megszokott helyszínen, a margittai városi strandon. A részvevők száma évről évre nő a színvonalas, fiatalt és idősebbet egyaránt vonzó programoknak köszönhetően. Boda Gergelyt, a Vidifisz elnökét, egyben az esemény egyik főszervezőjét kértük meg, hogy értékelje a fesztivált.

– Eddig is népszerű volt a rendezvény, de most hatalmas sikert értünk el: a tavalyi 10 000 után idén 14 000 résztvevője volt. Ez volt a kitűzött célunk, és sikerült teljesíteni. Bővítettük a programjaink skáláját, különös tekintettel a hagyományőrzésre és néptáncra. Külön sátrat állítottunk fel erre a célra – a Csoóri Sándor Sátrat –, és külön színpadon léphettek fel a néptáncosok. Emellett táncoltak a városközpontban is, utána látványos felvonulással érkeztek a városi strand színpadára. A Holdviola-koncert is a népi jellegű műsorokat bővítette. A koncertek idén váltakozva, két színpadon zajlottak, időnként egymással egy időben. Mindenki kiválaszthatta a neki jobban tetszőt. Sok neves előadót, együttest hívtunk meg. A szakmai előadások sátrát kihelyeztük a fizető körzetből, hogy mindenki látogathassa. Neves előadóink voltak. Közülük a budapesti dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens, továbbá választott vezetőink, Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön parlamenti képviselő előadásait emelném ki. Utóbbiak sem politikai, hanem a fiatalokat érintő mindennapi problémákról értekeztek. Természetesen valamennyi előadás érdekfeszítő volt, és nagyon hasznos információkat adott. Utána kérdéseket lehetett feltenni az adott témában és közösen megbeszélni. Nagyon lelkes és tettre kész önkéntes csapat segítette a munkánkat, sokan visszajárók, mások idén kapcsolódtak be először. Bihar megyén kívülről, más megyékből is jelentkeztek, összlétszámuk elérte a 60 főt. A biztonság fenntartásában, a logisztikában és a regisztrációs munkában egyaránt sokat segítettek. Csapatokra osztottuk őket, a csapatvezető pedig egy tapasztaltabb, „visszajáró” személy volt. Semmilyen rendbontás vagy rosszullét nem zavarta meg az eseményeket. Nem volt szükség sem mentő-, sem rendőrautóra. A fiatalok belátták, hogy ez egy kulturált rendezvény, ahol rendbontásnak nincs helye. A bérletesek be is költöztek a fesztivál helyszínére, éjszaka a sátrukban aludtak. A napijegyesek estig maradhattak. A szombati és vasárnapi nap volt a legforgalmasabb. Szombaton több mint négyezer-ötszázan látogatták a rendezvényeinket. A parkolóhely kicsinek bizonyult, voltak, akiknek a városban kellett hagyniuk a kocsit. A koncerteket is úgy időzítettük, hogy az „ütősebbek” hétvégére kerüljenek. Az Ossian koncertjén voltak a legtöbben, az együttes fiataloknak és idősebbeknek is a kedvence. Elértük azt, hogy a Szabadság Fesztre más megyékből is érkezik a közönség, és a 40-50 évesek is szívesen látogatják.

– Hogyan tudták előteremteni az anyagi fedezetet?

– Az idei fesztivál költségvetése az eddigi legnagyobb volt. Pályázati úton kaptunk támogatást a Bihar Megyei Tanácstól és a Communitas Alapítványtól. Jelentős hozzájárulást kaptunk a magyarországi Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságtól meghívásos pályázat által és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, mivel ők is felfigyeltek a rendezvényünkre. Jövőre ők is részt vállalnak a szakmai előadásokban, és elképzelhető, hogy Semjén Zsolt lesz a fővédnök. Támogatóinknak ezúton is köszönetet mondunk. Költségvetésünket a bérleti díjak egészítették ki, ezeket igyekeztünk alacsonyan tartani, hogy mindenki számára elérhetők legyenek.

– Jövőre is lesz valami újdonság?

– Valószínűleg igen. Ahogy lezárjuk az idei kiértékelést, összeülünk, és eldöntjük, mi legyen az. Most még én sem tudom, de biztosan lesz új program.

2019.11.22
Galéria
A Szabadság Feszt kommunikációs csapata Boda Gergely főszervezővel (jobbról a negyedik)
A szervezők közösségi oldalukon mondtak köszönetet az eddiginél több résztvevőnek
Sokan választották a lubickolást
Az előadók értekezéseit is figyelemmel kísérték