Per a reptéri vezetőtanács leváltása miatt

Rendkívüli helyszínen, a megyei főépítészi hivatalban tartotta rendkívüli ülését pénteken a Bihar Megyei Tanács. A székelyhídi ipari park és az önkormányzat jogi képviselete kapcsán hoztak határozatot.

Mindössze öt határozati javaslat szerepelt a november 10-i rendkívüli megyei tanácsülés napirendjén, kezdésig ebből kettőt vissza is vontak, ám a maradékon – pontosabban a nagyváradi repülőtér igazgatótanácsának leváltása miatt indított perrel összefüggő határozatokon – így is hosszasan vitatkoztak a liberális tanácstagok a megyevezetőkkel. Az ülést a vasárnapi elnökválasztásra előkészített informatikai rendszer kiszorította a megyeháza nagyterméből, így a 34-ből jelen lévő 31 tanácsos a főépítészi hivatal gyűléstermében foglalt helyet. Asztalra nem futotta a rögtönzött helyszínen, a prezídium is szorongott az oda készített irodai bútordarab körül, a hangosítást és az elhangzottak rögzítését kézi mikrofonnal oldották meg, az elektronikus szavazórendszert is természetesen nélkülözniük kellett. Az évszázados kézfelemeléses voksolási módszer azért időnként egyeseknek gondot okozott.

Érdeklődésünkre Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácsi elnök közölte, hogy két jövő heti határidő indokolta a döntéshozó testület sürgős összehívását. Az egyik a Bihari Ipari Parkok Rt. hétfői rendkívüli részvényesi közgyűlése. Megtalálták ugyanis a kivitelezőt a székelyhídi ipari parkra, és a megbízási szerződés aláírására fel kell hatalmazniuk az Rt. reprezentánsait. A 2,5 millió lejes (+áfa) beruházás mielőbbi elindítása az ő személyes törekvése volt – hangsúlyozta Pásztor Sándor. A kivitelező a Drumuri Orășenești lesz, és egy év alatt kell végeznie.

A felhatalmazást a megyei önkormányzat döntéshozó testülete egyhangúlag megadta, de Traian Bodea megyei tanácsi alelnök a következő ülésre tájékoztatást kért Simon Adriantól, az Ipari Parkok Rt. vezérigazgatójától a margittai létesítmény helyzetéről, a liberálisok frakcióvezetője, Ionel Avrigeanu pedig az össze ilyen beruházásról (hol mennyiért, mekkora területen mi épült már meg, illetve hol tart a tervezés).

A megyei önkormányzat jogi képviseletéről is a jövő hétre kellett gondoskodni, ugyanis máris kitűzték az első tárgyalást a repülőtér szeptemberben leváltott igazgatótanácsa két tagja által indított perben. Cristina Ioana Antik és Traian Turle kezdeményezte a bíróságnál a leváltásról szóló megyei tanácsi határozat érvénytelenítését, illetve döntésig a felfüggesztését. Előbb a két illető előzetes panaszának elutasításáról szóló határozati javaslat került napirendre, és ennek vitára bocsátásával a liberális frakció kedvenc gumicsontjára haraphatott. Többnyire Ionel Avrigeanu, Pásztor Sándor, Ioan Mang és Călin Gal replikázott egymással, de Carmen Soltănel jegyző is többször, hosszasan magyarázta álláspontját. Szerinte ugyanis törvényileg nem kötelezhető arra, hogy a tanácsot képviselje egy perben, a napirendre került másik határozati javaslat viszont ezt is kimondta amellett, hogy ügyvédi szolgáltatás igénybe vételéről rendelkezik. A tanács saját jogi osztálya szerint viszont megbízhatják a jegyzőt ezzel a feladattal.

Személyeskedésig menő, időt rabló vita után a jelenlévők többségének tartózkodása mellett a tanács végül nem utasította el a fent említett két személy előzetes panaszát, és egyhangúlag jóváhagyta, hogy a megye ügyvédet fogadjon az általuk kezdeményezett perre.

2019.11.09
Galéria
Ioan Mang, Pásztor Sándor, Traian Bodea és Carmen Soltănel
Rendkívüli ülés rendkívüli helyszínen