A víz- és levegőtisztítástól a mobilalkalmazásig

Három magyarországi cég mutatta be fejlesztéseit, termékeit Nagyváradon szerdán.

Puchard Balázs, az eseményt szervező Esco Befektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft. marketingvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd elsőként átadta a szót dr. Jasper Andor főmérnöknek, aki a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. (Daköv Kft.) két és fél éves időtartamú kutatásfejlesztési projektjét ismertette, melynek segítségével új technológiát fejlesztetek ki. A főmérnök ismertette a szennyvíztisztító-telep működését, illetve azokat az eljárásokat, amelyekkel sikerült optimalizálniuk az energiafelhasználásukat. Beszélt a szennyvízátemelők fejlesztéséről, az általuk a telepen és a csatornahálózatban elvégzett vizsgálatokról, illetve az általuk kifejlesztett baktériumkultúrákról, melyekkel a szennyvizet tisztítják, illetve az is elhangzott, hogy számukra megérte a mintegy százmillió forintos befektetés, azt pályázati segítség nélkül nem tudták volna elvégezni. Az átalakítás hosszú idő alatt térül meg, a régebbi szennyvíztisztítók számára nehezen elérhető ez a fejlesztés, viszont az újak tervezésénél mindenképpen érdemes figyelembe venni ezt a technológiát.

Másodikként Horti András, az OLP-Tech Gyártó, Szerelő és Szolgáltató Kft. projektvezetője beszélt a Katalizátor fejlesztése lefedett szennyvízmedencék elszívott levegőjének tisztítására című projektjükről. A Catafilt projekttel arra kerestek és találtak megoldást, hogy a levegőből hőkezeléssel távolítsák el a különféle szennyezéseket, például az illékony szerves anyagokat vagy halogéneket. Mint elhangzott, az eljárás alkalmazható a gyógyszergyárak és festékgyártó üzemek szennyvízmedencéi levegőjének tisztítására is. Minden esetben megvizsgálják a levegőt, és a helyzetnek megfelelő rendszert készítenek a tisztításra.

Harmadikként Felvinczi Kálmán, a Magyar Telefon-Média Intézet Kft. képviselője a Pulzus nevű piackutatási mobilalkalmazást mutatta be. Az applikációnak Magyarországon körülbelül 50 ezer, Erdélyben mintegy 10-11 ezer felhasználója van, s ez az egyik leggyorsabb kutatási eszköz, mivel már 24-28 órán belül reprezentatív, módszertanilag megalapozott kutatási eredményt ad. Az applikáció lehetőséget ad speciális célcsoportok létrehozására többek között a megadott tartózkodási hely, szocio-demográfiai adatok alapján, egyedi kérdőívek összeállítására, képek elhelyezésére stb. A felhasználók a válaszaik nyomán pontokat kapnak, melyekkel nyereményekre válthatnak.

2019.11.06
Galéria
Felvinczi Kálmán
Horti András
Puchard Balázs
Jasper Andor
Kulcsszavak: