A fa bűvöletében

Napjainkban, amikor már sokan hozzászoktak ahhoz, hogy otthonuk kényelméből, egy számítógép segítségével, néhány kattintással szinte bármit megvehetnek, az egyedi, kézzel készített tárgyak lassan kikopnak környezetünkből. Így van ez a bútorokkal is, hiszen kényelmesebb ellátogatni egy nagyáruházba és készen megvenni egy lapra szerelt bútort, mint keresni egy megbízható mestert, aki teljesíti igényeinket. Ilyen mester Szabó László, a nagyszalontai Schneider Manufaktúra vezetője, aki az asztalosszakmáról és a mai igényekről is mesélt lapunknak.

Több mint húsz éve, 1998 óta dolgozik szakképesített asztalosként a nagyszalontai Szabó László. Nagyváradon, szakiskolában tanulta meg a szakma elméleti részét, otthon, a néhai Patócs Balázs asztalosmester irányítása alatt pedig a gyakorlati részt sajátította el.

– Miért döntött úgy, hogy az asztalosmesterséget választja?

– Harmadik vagy negyedik osztályos lehettem, amikor munkaórán rengeteget dolgoztunk furnérlappal, illetve életemben először lombfűrésszel. Nagyon megtetszett nekem, és ez elég volt ahhoz, hogy már akkor eldöntsem, én bizony asztalos akarok lenni.

– Milyen típusú faanyaggal dolgozik a leggyakrabban?

– Manapság leginkább fenyőfával dolgozom, és néha hársfával is. De laminált lapokból is készítek bútorokat, ezek évek óta nagyon népszerűek.

– A mai, műanyagokkal tűzdelt világban igénylik még az emberek, hogy természetes, fából készült bútorok között lakjanak?

– Az a tapasztalatom, hogy lenne igény szép, fából készült bútorokra, csak az anyagiak szabnak határt, mivel ezek igen sokba kerülnek, szemben a laminált lapokból készült bútordarabokkal, amelyek mindenki számára megfizethetők.

– Milyen bútorokra van a legnagyobb igény?

– Manapság leginkább a laminált lapokból készült, modern bútorokat keresik. Ezeket látják az emberek praktikusabbnak, és ahogy már említettem, az áruk is elérhetőbb. Tőlem elsősorban ilyeneket rendelnek a kedves ügyfelek.

– Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik az asztalosszakmát szeretnék választani?

– Ez a szakma nagyon szép. A fával dolgozni kellemes elfoglaltság, s látni a végeredményt, hogy egy darab fából mi minden szépet lehet készíteni, az leírhatatlan. Viszont csöppet sem veszélytelen szakma ez, hiszen a megmunkáláshoz gépeket használunk, ezért mindig teljes odafigyelést és megfontoltságot kell tanúsítani munka közben, különben egy életre szóló sérülést lehet szerezni. Összegezve tehát, én bátran ajánlom a fiataloknak, hiszen különleges szakmáról beszélünk, és bizony manapság a piacot tekintve egyre nagyobb szükség van az asztalosmesterekre.

 

2019.10.28
Galéria
Szabó László asztalosmester
Egy óvatlan mozdulat is bajt okozhat, nagyon fontos az odafigyelés
Fával fedett és burkolt terasz – nem előregyártott alapanyagból
Az udvar éke lehet ez a pavilon, ez is a mester munkája
Méretre készült a konyhabútor laminált lapokból – ezt igénylik a legtöbben
Kulcsszavak: