Temetkezési tudnivalók

Az élet körforgásában természetes módon követi egymást a születés és a halál. Szerettük elvesztésekor a családoknak azonnal intézkedniük kell, miközben a gyász és a fájdalom miatt sokszor azt sem tudják, hogy mit és hogyan kellene tenni. Gyulai Sándor nagyszalontai temetkezési vállalkozót kérdeztük a témáról.

– Mi az első lépés, ha hozzátartozónk az otthonában tér örök nyugovóra?

– Először az elhunyt háziorvosát kell értesíteni, mivel ő állíthatja ki a halottvizsgálati bizonyítványt. Ha nincs családorvos, a rendőrséggel szükséges felvenni a kapcsolatot. A halottvizsgálati bizonyítvány kiállítása után a temetkezési vállalathoz kell menni a következő iratokkal: az elhunyt személyi igazolványa, születési anyakönyvi kivonata, házasságlevele, valamint a halottvizsgálati bizonyítvány. Ezt követően az elhunyt elsőfokú hozzátartozója (házastárs, gyermek) adja be a papírokat az anyakönyvi hivatalba. Az elhunyt iratai mellé szükséges csatolni a hozzátartozó okmányait (személyi igazolvány, esetenként születési anyakönyvi kivonat, házasságlevél).

– Milyen temetkezési lehetőségek vannak?

– Nagyszalontán a hozzátartozó két lehetőség közül választhat, az egyik a hagyományos temetés, koporsóban, a másik pedig a hamvasztás.

– Mennyibe kerül egy koporsó?

– A koporsók ára átlagosan 700–3000 lej között változik, rengeteg modell közül választhat a hozzátartozó. Vannak készleten lévő koporsóink, de ha a hozzátartozó más típusút szeretne, akkor meg tudjuk rendelni a kiválasztott darabot. Nagyszalontán egyébként jellemzően az 1000–4000 lej között kapható modellek közül szoktak választani.

– Mi történik akkor, ha kórházban következik be a haláleset?

– Az elhunyt kezelőorvosa 24 óra elteltével kiállítja a halottvizsgálati bizonyítványt, majd ugyanúgy kell eljárni, mint a fent említett esetben, ha az elhunyt az otthonában távozott el.

– Milyen iratok szükségesek az önkormányzati temetkezési támogatás igényléséhez?

– Szükséges az elhunyt személyi igazolványa, születési anyakönyvi kivonata, esetenként házasságlevele, valamint a halottvizsgálati bizonyítvány. A hozzátartozótól pedig a fentebb is megjelölt okmányokat kérik. Nagyszalontán egyébként a Gyulai Temetkezési Vállalat igény szerint leveszi a terhet a hozzátartozók válláról, és kérésre igényli a nevükben a temetkezési támogatást, de természetesen bárki személyesen is intézheti a procedúrát. Mindenesetre jó tanácsként üzenném minden kedves olvasónak, hogy amikor temetésre kerül sor a családban, érdemes előzetesen tájékozódni a temetkezési vállalatok szolgáltatásairól, megrendelés előtt információt kérni az árakról, illetve az adott szolgáltatás minőségéről. Nem mindig a leggyorsabb „segítség” a legjobb. Hagyjanak időt maguknak, hogy nyugodt körülmények között, közösen döntsenek erről a szomorú családi eseményről, hogy méltó búcsút vehessenek elhunyt családtagjuktól.

2019.10.28
Galéria