Ideiglenes reptéri igazgatótanács alakul

Négy napirendi pont szerepelt a Bihar Megyei Tanács pénteki rendkívüli ülésének napirendjén, ebből egyet visszavontak, egy pedig majd egy órás vita után elbukott.

Elsőként a Traian Bodea megyei tanácsi alelnök által kezdeményezett, a községi utak javítására szétosztott 11,6 millió lej felhasználásának ellenőrzéséről szóló határozattervezet került napirendre, ami majd egy órás, vádaskodó vita után megbukott. Miután Porsztner Béla lemondott a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér igazgatótanácsában betöltött tisztségéről, a mandátumának visszavonásáról szóló határozattervezetet levették a napirendről.

Titkos szavazással megválasztották a repülőtér ideiglenes igazgatótanácsának öt tagját, őket a nemzeti liberálisok javasolták a tisztségre. A szavazás után Ioan Mang szociáldemokrata tanácsi alelnök megjegyezte: szeptember óta a liberálisoké a felelősség a nemzetközi járatok ügyében, Pásztor Sándor megyei tanácselnök ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is az a fő céljuk, hogy ismét legyenek nemzetközi járatok a reptérről. Az igazgatótanács hatodik tagjáról, a Porsztner Béla a helyére javasolt Florian Seracról kedden döntenek, mellette a pénzügyminisztérium egy képviselője is helyet kap majd az ideiglenes vezetőségben.

Az ideiglenes igazgatótanács elnöke Gheorghe Răcaru, a Blue Air Légitársaság és a TAROM volt vezetője lett, őt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselőjeként nevesítették, a megyei tanácsot Tudor Jidav, a Bukaresti Repülőtér Zrt. volt vezetője, a turisztikai cégeket Răzvan Horga, az ipari parkokban működő cégeket Dan Adrian Popuș, a Plastor Rt. vezérigazgatója, a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásokat pedig Alexandru Pop, a Körös nagyáruház menedzsere képviseli.

Az ülés után Pásztor Sándortól megtudtuk: ők az új reptérparancsnok megválasztását tartották sürgetőbbnek, mivel ő tárgyalhat a légi járatokról. Az ideiglenes igazgatótanács négy hónapig működik, fő feladata a végleges igazgatótanács megalakítása lesz, a parancsnokot pedig ez utóbbi választhatja meg.

A pénteki rendkívüli megyei tanácsi ülésen jelentették be azt is, hogy Grim András és Sergiu David, a megyei önkormányzat őrző-védő cégének igazgatótanácsi tagjai lemondtak mandátumukról, helyükre egy ember kerül majd a megyei tanácsból, róla várhatóan szintén a keddi rendes ülésen döntenek.

2019.10.25
Galéria
Traian Bodea tanácsi alelnök (jobbról) ragaszkodik az útfelújításra kiutalt pénzek elköltésének ellenőrzéséhez
Titkos szavazás volt az ideiglenes reptéri igazgatótanács tagjairól