Aranyos, ezüstös Margaréták

Talán kevesen tudják, hogy a menettáncosok, mazsorettek nemcsak a falunapok vagy egyéb ünnepségek fellépői, hanem számukra is szerveznek különféle versenyeket. Szűkebb pátriánkból, Biharból például a biharszentjánosi margarétások értek el kiváló helyezéseket nemzetközi megmérettetéseken is. A többszörös Európa-bajnok Margaréta Majorette csapat koreográfusával, MARIN LUCIÁVAL beszélgettünk.

A biharszentjánosi csapat nagy múltra tekint vissza. Kupás Tibornak, a borsi önkormányzat kultúrreferensének felkérésére 2002-ben hozták létre az első csoportot, s a menettáncoktatás azóta is folyamatos. Koreográfusuk, Marin Lucia azt is elmondta, Kupás Tibor azóta is mindenben segíti a csapatot.

Augusztusban vakáció van, de ha felkérik őket, vállalnak fellépéseket, amúgy szeptembertől a következő év július végéig edzenek. S hogy milyen eredménnyel? 2015-ben Balatonfüreden arany minősítés, Baróton 2016-ban ugyancsak, Szlovákiában ezüst, 2017-ben három arany az Európa-bajnokságon Budapesten, két arany Hajdúböszörményben, 2018-ban két arany és egy ezüst minősítés, illetve egy különdíj koreográfiára a Brassóban megtartott Eb-n, egy arany minősítés és egy ezüst minősítés egy interkontinentális versenyen Budapesten, 2019-ben Tiszaújvárosban három arany és egy ezüst minősítés, valamint egy különdíj koreográfiára.

Idén június 20–25. között Balatonfüreden vettek részt a Látványtánc Európa-bajnokságon, s ahogy hazajöttek, már elkezdték a zenék kiválasztását és a koreográfiák elkészítését a 2020 márciusában megtartandó következő válogatásra, tudtuk meg a koreográfustól. „Jelenleg tizenöten vannak a margarétások, ők alkotják a versenycsapatot. A négy nagylány a felnőtt korosztály, van két duettes, ők már másodjára Európa-bajnokok, és van az utánpótláscsapat, ők már egy egészen más generáció” – magyarázta Marin Lucia. Azt is elárulta, hogy létrehozták a Biharszentjánosi Táncegyesületet is.

Mi is az a mazsorett?

A kívülállók közül vélhetően kevesen tudják, hogy többfajta menettánc létezik. Van az egyszerű botos és menetelős, ehhez tartozhat fúvószenekar, és már ebben is vannak kötelező mozgásfigurák és kombinációk. A margarétások az úgynevezett twirlinget művelik, itt a menetelés táncos és botos akrobatikával is kiegészül, a lányok az öt-öt sztenderd és a latin táncot is bemutatják. Vannak még a pomponosok, a kétbotosok, továbbá a vegyes, amelyben lehet egy bot és egy pompon vagy egy bot és egy ernyő. Az akrobatikus mazsorettesek tornaelemekkel állnak elő, ez hasonlít a twirlingre, a botakrobatikára, csak ők inkább a tornaelemekkel, mint a bottal nyújtanak látványt.

A Margaréta menettáncosai a nyílt kategóriában versenyeznek, azaz sem Martha Graham, sem más stílusát nem követik, hanem a kortárs tánctól kezdve a balettelemekig és a modern mozgásokig mindent ötvöznek produkcióikban – tudtuk meg koreográfusuktól. A tavalyi Eb-n például a stilizált néptánc kategóriát is sikerrel vették a lányok, akkor egy orosz tánccal léptek fel. A stilizált azt jelenti, hogy nem követik híven sem a hagyományos néptáncelemeket, sem a népviseletet, és a zene sem kötelezően népzene, lehet népzenei feldolgozás is.

Különdíj József Attiláért

„Idén meglepetést szereztünk – emlékszik vissza Marin Lucia. – Mi is kíváncsiak voltunk, hogyan fogad a zsűri először is az előselejtezőn. Az Én, József Attila című musilcalből Nagy Sándor dalára, melyet a Thomas Mann üdvözlése című versből írt, állítottunk össze egy táncot. Különdíjat is kapott a koreográfia. Nagyon sokan ódzkodnak az operettől, maradinak mondják, pedig ma is születnek operettek. A Hej, cigány kezdetű dalt csak zenére, vokál nélkül csináltam meg a lányokkal, és szintén meglepetést okozott, mert a nagyon-nagyon lassú kezdésből nagyon nagy emelkedésbe megy át. A selejtezőn első díjat, különdíjat kaptak rá” – árulta el Marin Lucia. Hozzátette: nem szereti a szakbarbárságot, ezért általában mesél például a zeneszerzőkről, vagy éppen József Attila kapcsán annak néztek utána, ki is volt madame Chauchat.

Előselejtező és verseny

A romániai előselejtezőket általában Baróton tartják, de az a szentjánosiaknak nagyobb távolság és költség, mint Tiszaújvárosban, ahol a Magyar Látványtánc Szövetség elnökének, Boros Ágnes Tündének az engedélyével méretkeztek meg. Minden kategóriának – szóló, duett, trió, csoport (4–9 fő), formáció (10 főtől felfelé) – külön nevezési díja van. A margarétások szólóval, egy duóval, egy trióval és két csoporttal versenyeztek, közel százezer forint volt a nevezési díj.

A tiszaújvárosi térségi verseny, ott kiválasztják azokat, akik egy bizonyos pontszám elérése után mehetnek tovább az Eb-re. Volt rá példa, hogy csak ötödik, negyedik és második helyezettet hirdettek, mert a harmadik és első helyezés pontszámát nem érte el senki.

A csoportok meghívóval mennek az Európa-bajnokságra, ott Lengyelországból, Csehországból, Szerbiából, Litvániából, Romániából, Szlovéniából, sőt – ezt Marin Lucia is furcsállotta – Kínából is voltak csapatok.

A menettánc egyébként elég költséges sport, hiszen a versenyekre utazás, a szállás, az étkezés, a ruhák is pénzbe kerülnek, s a nevezési díjat is elő kell teremteni. A szentjánosiak a kezdetektől jelentős támogatást kaptak a borsi önkormányzattól, idén pedig Barabás Anita, Titi Ferenc, Szabó Erika és Meleg Ferenc segítettek a hat lány Eb-részvételéhez szükséges összeg előteremtésében.

Nem korhoz kötött

A menettánc tanulását is jó korán elkezdeni, akár három-négy éves korban is elvihetők az edzésekre a kicsik, hogy az alapokat megtanulják, de a szülőknek nem szabad túlzott elvárásokat támasztaniuk, kevesen versenyképesek még ilyen kicsi korban. Felső korhatár sincs, ez látható Németországban vagy az Egyesült Államokban: van rá példa, hogy ötvenéves nő vezeti a menetet.

„Szerintem semminek sincs korhatára, ami táncművészet, sport. Ha bírod, és ha képes vagy rá, csináld. Nem kell szégyellnie az embernek magát, hogy hűha, én most 30 éves vagyok. Ha szeretem, beállok, és csinálom” – összegezte Marin Lucia.

A margarétások egyébként teremben, a kultúrházban próbálnak év közben. Van, amikor többen, van, amikor kevesebben jönnek utánpótlásnak. Marin Lucia egyelőre egyedül edzi mind a kicsiket, mind a nagyokat, de mint elárulta, abban bízik, hogy a most egyetemen tanuló György Letíciát fel tudja készíteni a kisebbek edzésére, így várhatóan többen is jelentkeznek a majdani csoportokba.

2019.10.03
Galéria
A képen fent: az Európa-bajnok duó; lent: Kupás Tibor, Cser Dóra, Cser Antónia, Csákó Viktória, Marin Lucia, Iancu Teodóra, Kiss Kamilla és György Letícia
Kupás Tiborral és Marin Luciával a lányok: György Letícia, Cser Dóra, Csákó Viktória, Iancu Teodóra, Cser Vivien, Vad Emese, Vad Andrea, Molnár Henrietta, Kiss Boglárka, Cser Antónia, Dienes Renáta, Gyulai Vivien, Karnyacki Jázmin és Pép Hanna