Kulturális központ lesz a Gizella-malomból

Hosszú, évtizedes várakozás után ismét felcsillant a remény, hogy az Érmellék „fővárosában”, Érmihályfalván kulturális központ épülhet. A városban mindenki által jól ismert Gizella-malmot alakítanák át erre a célra. Az épület most elhagyatottan a lassú enyészettel küzd.

Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere különösképpen örül a lehetőségnek, hisz a város kulturális életének ő maga is részese már ifjúkora óta. Hol néptáncosként láttatta a szépet, hol pedig irodalommal kacérkodó helybeli tehetség kötetének megjelenését patronálta. Az elöljáró irodájában jókora paksamétát lapozgatunk, tervek, rajzok, számadatok segítségével próbáljuk magunk elé képzelni a majdani létesítményt. A kulturális központ létrehozásának gondolata hosszú évek óta foglalkoztatja a mindenkori városvezetést, de mostanig nem sok siker koronázta kezdeményezésüket.

A jelenlegi művelődési ház Bartók Béla nevét viseli, külsőleg egyszerű sorháznak tűnik, a belső teret igyekeztek az évek folyamán a célnak megfelelőre alakítani. Szűkös az ottani tér, próbatermek kellenének, hisz a városban a híres Nyíló Akác Néptánccsoport és a Móka színjátszó csoport mellett több táncegyüttes, kórus, képzőművészeti és irodalmi kör is működik, ezeket anyagilag is segíti az önkormányzat. A legkiemelkedőbb eredményeket felmutatókat pedig minden évben díjazzák.

A jelenlegi kultúrháznak otthont adó, a XX. század elején emelt ingatlan szinte egyidős a Gizella-malommal. Ez utóbbit szánják – felújítva, átalakítva és kibővítve – új kulturális központnak. Az egykoron jobb időket megélt, többszintes épület mellett óriási téglakémény magasodik, egyfajta tájékozódási pont ez, a város szinte minden pontjáról jól látható.

Nemrég Bukarestben járt a polgármesteri hivatal küldöttsége Nyakó József vezetésével. Az Országos Befektetési Társaság (CNI) meghívásának tettek eleget, a malom kultúrtérré alakítását célzó projektjük megvédése volt a feladatuk. Elsősorban a létesítmény szükségességét kellett megindokolniuk, és olyan épületbiztonsági szempontok is érdekelték a bizottságot, mint például a tűzvédelem, az energetikai biztonság.

A tervek szerint a létesítmény többszintes lesz, összesen 1070 négyzetméter hasznos felülettel, a hozzá tartozó telken pedig zöldövezetet és parkolót alakítanak ki. Modern fűtéstechnikát alkalmaznak, a meleget hőszondával nyerik ki a talajból, és ha szükség lesz rá, gázfűtéssel is pótolják. Az eredeti külső falakat nem vasbeton oszlopokkal erősítik meg, hanem teljesen új eljárást alkalmaznak: a falba függőleges furatot készítenek, s azt folyékony karbonnal töltik fel. Megszilárdulása után garantált lesz a statikai biztonság.

A kulturális központban a nagyszínpad mellett próbatermek, moziterem, műterem, kiállítótér, levéltár és a hozzájuk tartozó járulékos egységek kapnak majd helyet. A beruházás összértéke 4 953 000 lej, amiből 433 000 lej az önrész. A közel ötmillióból a felújításra, a bővítésre és a belső felszerelések, berendezések megvásárlására is kell hogy jusson. A közbeszerzés, a munkamenet felügyelete a befektetési társaság felelőssége, ez kulcsrakész állapotban kell hogy átadja a városnak a létesítményt.

Nyakó József szerint, ha gördülékenyen fognak menni a dolgok, akkor idén februárban már ismertté válik a kivitelező kiléte is. Attól kezdve másfél év a munkálatok elvégzésének a határideje. Kérdésünkre, hogy a mostani kultúrház nevét átörökítik-e az új központra, az elöljáró nemleges választ adott. A Gizella-malom névtől nem fosztják meg a létesítményt még akkor sem, ha funkcióváltáson megy át. A jelenlegi művelődési házat lakodalmak és egyéb mulatós rendezvények megtartására fogják használni.

 

2018.03.02
Galéria
Nyakó József szívügye a mihályfalvi közművelődés
Az új kulturális központ látványterve
A jobb időket megélt Gizella-malom
Kulcsszavak: