Az egyetlen vendégcsalogató

Margitta városa sajnos nem bővelkedik turisztikai látványosságokban, természeti csodákban és műemlékekben sem. Egy igen értékes dolgot azonban megkapott a természettől: a termálvizet, mely fürdőzésre és gyógykezelésre egyaránt alkalmas.

Szép környezetben van Margitta városi strandja, aránylag jól felszerelt, tehát minden adott ahhoz, hogy a város lakóinak és a turistáknak is szórakozást, kikapcsolódást nyújtson. A termálvíz adta lehetőség szempontjából Margitta a térség városaival szemben előnyös helyzetet élvez. Két strandja is van: a régebbi magánkézben, az újabb, modernebb pedig önkormányzati tulajdonban. Utóbbi, uniós pályázattal támogatva, nyolc éve készült el, és két medencéje van. Az egyikben nagyobb koncentrációjú termálvíz van, magasabb hőfokkal (35–39 Celsius-fokos), és elsősorban a gyógyulásra vágyók használják, a másik pedig hűvösebb vizű (30–31 Celsius-fokos), így alkalmas a lubickolásra, úszásra. Az idősebbek az előbbit, a fiatalok az utóbbit részesítik előnyben. Reggelenként úszásoktatás is van.

Szolgáltatás szempontjából még van mit fejleszteni a létesítményen, de jelenleg is vannak napozóágyak, ruhatárak, értékmegőrzők, külső és belső zuhanyzók, mellékhelyiségek és szükség esetén – orvos-asszisztensi szinten – egészségügyi ellátás is. Elegendő terület van pihenésre, játékra – röplabda, tollaslabda, foci – és napozásra egyaránt. Vannak árnyas helyek, ahová el lehet húzódni a tűző nap elől. Külsősök által működtetett egységekben fagylaltot, lángost, frissensültet, édességeket is lehet kapni. Ebben a szezonban 8–22 óra között tart nyitva a strand, a medencék vizének tisztaságát, PH-értékét folyamatosan ellenőrzik. Hetente általában kétszer cserélik a vizet, de nagyobb forgalom esetén akár többször is.

Azonban jobb vezetővel és szervezéssel a mostaninál sokkal többet adhatna látogatóinak a városi strand. Megnyitása óta ugyanis jelentősebb fejlesztés nem történt, pedig még sok mindenre szükség lenne. Ezt átlátták az önkormányzati vezetők, ezért vezetőváltás mellett döntöttek. Meghirdették az igazgatói állást, s versenyvizsgával Boda Gergely Zoltán nyerte el. Tettre kész, vezetői tapasztalatokkal bíró fiatalember, azt remélik tőle, hogy fellendíti majd a strand forgalmát, és veszteséges vállalkozásból nyereségessé teszi. Ebben segítheti, hogy pályázatírásban, csapatépítésben is otthonosan mozog. A profitot pedig a strand szebbé, vonzóbbá tételére szándékoznak fordítani. Az új igazgatót kérdeztem, aki egyben a Vidéki Ifjúsági Szövetség (Vidifisz) elnöke.

– Milyen tervei vannak a városi strand fejlesztésére?

– 2013-ban ismertem meg a margittai strandot, amikor először idehoztuk a Szabadság Fesztet, és már akkor láttuk, hogy a térség egyik legjobb kinézetű és elhelyezkedésű strandja. Azért pályáztam meg az igazgatói tisztséget, mert úgy érzem, sokat lehet még javítani rajta. Mielőbb meg kell szereznünk a fürdővárosi titulust, ez előny a pályázatoknál. Komolyabb beruházásokat ugyanis csak pályázati úton tudunk megvalósítani. Már megkezdődött az idény, amikor átvettem a létesítmény irányítását, ezért idén nem biztos, hogy mélyreható változásokat tudok végrehajtani. Első lépésben esztétikailag akarok javítani rajta, rendben tartani a zöldövezetét, és elvégezni minden szükséges javítást, ami a jó működés feltétele. Szeretnénk a fürdőzőket idecsábítani Szilágy, Szatmár és Kolozs megyéből is. Erre van esély, csak vonzóvá és szórakoztatóvá kell tennünk. Anyagilag is rendbe kell szednünk, hiszen az elmúlt években veszteségesen működött. Mindenképpen pozitívvá akarom tenni a pénzügyi mérlegét. Az infrastruktúra terén fejlesztésekre van szükség. Ezen belül legfontosabb a szálláshelyek kialakítása. Két lehetőség van erre: az egyik faházak építése, a másik a strand területén lévő félkész motel megvásárlása mostani tulajdonosától és befejezése. Hosszabb távon mindkettőre szükség lesz. A jövő évi nyitásra mindenképpen létesítünk szálláshelyeket. Ez növelné a forgalmat, általa pedig a bevételt. A szolgáltatásokat legalább hétvégén masszázzsal bővítjük. Szeretnénk a Szabadság Feszt mellett egyéb szórakoztató programokat is behozni mind a gyermekek, mind az ifjak számára. Bővíteni fogjuk a sportolásra alkalmas területeket. Tematikus esteket fogunk szervezni, filmvetítéssel egybekötve. Időnként lesz majd éjszakai nyitvatartás, ezeket mindig időben meghirdetjük. Megkeressük a módját, hogy bulikat szervezzünk a fiataloknak, hiszen a térségben nincs bulizóhely, és a fiatalok nagyon hiányolják. Természetesen úgy szervezzük meg a fiatalok programjait, hogy ne zavarják az idősebbeket. Koncerteket is behozunk, ezért felállítunk egy szabadtéri színpadot, és gondoskodunk a hangtechnikáról. Ezek a rendezvények is erősítenék a strand jó hírét. Az intézmény amellett, hogy a szórakozás, a pihenés helye, 11 alkalmazottnak megélhetést is nyújt. Egy részük idénymunkás, ők diákok, egyetemisták. Újabb beruházások pedig újabb munkahelyeket teremtenek.

– Ha valaki több napot szeretne eltölteni a margittai strandon, hol tud most megszállni?

– Együttműködünk a strandhoz közeli több vendégfogadó vállalkozással, ezeket ajánljuk vendégeinknek. Van kijelölt kempingterületünk is, ahol sátort lehet verni, és lakókocsikat is tudunk fogadni a szükséges infrastruktúrával ellátva. Hosszabb távon az az elképzelésünk, hogy az étkeztetést is saját egységeinkben oldjuk meg. Az lenne a legjobb, ha minden szolgáltatást önerőből valósítanánk meg. Remélem, a vezetőtanács egyetért majd velem. Természetesen bizonyos esetekben nem zárjuk ki a külső szolgáltatókat sem.

2019.09.25
Galéria
Népszerű a létesítmény
Boda Gergely Zoltánnak több terve van a színvonal emelésére
A félkész motel
Kempingezni is lehet
Zuhanyzók sora
Árnyas helyen is lehet pihenni
Kulcsszavak: