Szent László öröksége – ezúttal Debrecenben

A nyíregyházi Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az „Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című pályázat keretében Debrecenbe a Görögkatolikus Metropolitai Hivatalban is közszemlére tette a Szent László-út vándorkiállítást, amelyet a 2018-as Festum Varadinum ünnepségsorozat alkalmával, színvonalas tudományos konferenciát követően már Nagyváradon is bemutattak.

A határ menti magyar közösségek közötti együttműködés révén létrejött kiállítás és háttéranyag Kisvárdáról indult el 2017 októberében, és a magyar lovagkirályhoz kötődő örökség-út településeit mutatja be. Természetesen kiemelt szerepet kap Nagyvárad mint Szent László alapította város és temetkezőhely, évszázadokon át az egyik legjelentősebb magyar zarándokhely.

A debreceni tárlatnyitón a Bihar megyei magyar közéleti vezetők képviseletében jelen volt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. „Nekünk tovább kell vinni az örökséget, ez kötelességünk, hiszen Nagyváradon, amit alapított és ahová temetkezett Szent László, és amely város ez által a középkorban neki köszönhetően a térség legnagyobb zarándokhelyeként volt számon tartva Közép-Európában, kötelez bennünket a múltunk, keresztény hagyományaink tisztelete és Szent László örökségének szellemisége” – mondta a megnyitón Szabó Ödön.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta: céljuk, hogy a kulturális örökség és a hit értékeinek összekapcsolása mentén minél több emberhez eljuttassák a vándorkiállítást. „Szent László örökségének, az általa képviselt gondolkodásmódnak fontos a népszerűsítése, kultuszának erősítése a magyar nemzetben, és az egész Kárpát-medencében egyaránt. Országépítő munkássága a magyar nemzet összetartozásának és mai létezésének egyik fontos feltétele volt, törvényei a XXI. század magyar embere számára is előremutatók” – mondta a kiállításmegnyitón Papp László, Debrecen polgármestere.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke tudatta, a megyei önkormányzat több mint tíz éve kezdett el olyan projekteket gondozni, amelyek a középkori templomokat, épített örökségeket állítják a középpontba.

2019.09.24
Galéria
A debreceni tárlatnyitón