A szüret ünnepe Hegyközpályiban

A hagyományokhoz híven Hegyközpályiban is megtartották a szüreti mulatságot szombaton.

Kora reggel a hegyközpályi református templomban kezdődött az ünnep. Minden szüreti táncos részt vett Köteles László lelkipásztor istentiszteletén, aki Isten igéjét hirdette, Máté evangéliumának 6. fejezetének 11. versét, amely így szól: „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”. Jézus imádkozni tanít minket, mindenkit. Istennek hála, van szüret is – hangzott el a prédikációban. Ez az ige a lelkipásztor meglátásában a szüretre is vonatkozik, hisz ahogyan az új kenyérért, azért is hálát adhatunk, hogy szőlő kerül az asztalra.

Az istentisztelet után, déli tizenkettőkor elindultak hívogatni a fiatalok. A szekereket feldíszítették, majd a hegyközpályi kultúrház előtt előadták a nyitótáncukat a szülők és az érdeklődők örömére. A tánc után szekereken elindultak Hegyközszáldobágy fel, Száldobágyról Hegyközújlakra mentek át, majd Pályiban fejezték be a hívogatást. Útjuk során minden településen sokan fogadták őket.

A mulatság az esti órákban a kultúrházban folytatódott. Bár a szomszéd községekben is szüreti mulatságot tartottak, a pályi művelődési otthont is sikerült megtölteni mulatozókkal. Izgatottan várta mindenki az éjféli táncot, hogy milyen meglepetéssel készültek a fiatalok a nagyközönség számára. A tánc előtt köszöntők hangzottak el. Somogyi Lajos, Hegyközpályi körzeti RMDSZ-elnöke hangsúlyozta hagyományaink fontosságát, megtartásuk jelentőségét, majd megköszönte minden szülőnek az áldozatos munkáját, valamint mindenkinek, aki hozzájárul ahhoz, hogy évről évre megtarthassák a szüreti mulatságot. Biró Rozália parlamenti képviselő elmondta, hogy az ünnep hagyományának tisztelete minden magyar szívét megdobbantja, nagy közösségi értéket jelent. Szebeni Sándor kinevezett polgármester arra figyelmeztetett, hogy bár egyes csoportosulások már nem szeretnék, hogy ünnepeinket megtartsuk, ennek ellenére mi ünnepelni fogunk a jövőben is.

Eljött az éjféli tánc ideje is. A gyerekek most is remek táncokkal készültek. A hatalmas tapsvihar elültével megköszönték Imre Juliannának az áldozatos munkáját, aki több éve készíti fel a gyermekeket. Ebben az évben a sárréti tájegységre jellemző zenei összeállítással és a Hegyközre jellemző népies elemekkel díszített koreográfiával készültek.

A mulatság hajnalig tartott, közben kisebb áramszünet szakította meg a vigadozást, de fél percen belül zengett Hegyközpályi központja a nótaszótól, ugyanis a Desszert zenekar kíséretében mindenki kieresztette a hangját a sötétben is, csupán néhány telefon lámpája világított. Sokakat megérintett a jelenet, üzenve mindenkinek, hogy ha reánk oltják is a lámpát, mi magyarok, akkor is tudunk ünnepelni.

Akik szeretnék megtekinteni a mulatságról készült felvételeket, azok megtehetik Hegyközpályi község közösségi oldalán, a Facebookon.

Tarsoly Normen

2019.09.09
Galéria
A táncosok a szülői szervező közösség egy részével, Köteles László lelkipásztorral és a gyerekeket felkészítő Imre Julianna óvónővel
A nyitó tánc Hegyközpályi kultúrháza előtt népes közönséget vonzott
Kulcsszavak: