Életét a sport irányította

A nyár beköszöntével megélénkül a forgalom a halastavak és horgászásra alkalmas folyók, patakok mentén. Ilyenkor a hivatásos sporthorgászokhoz csatlakoznak az amatőrök, akik sokszor családjukkal érkeznek, így hobbijukat kirándulással kötik össze. A sporthorgászok a kifogott halat fotózás után mindig visszaengedik a vízbe, az amatőr „konyhai horgászok” viszont ott helyben elkészítik a halételt, és tábori asztalukon el is fogyasztják.

A horgászáshoz igen sok kellékre, felszerelésre van szükség, ezeket Margittán Szarvadi Barna szaküzletében lehet beszerezni. Ez az egyetlen, csak horgászfelszereléseket forgalmazó bolt a városban. Betérve a kiállítóteremhez is hasonlítható helyiségbe, a kívülálló elcsodálkozik azon, hogy mi mindent kell magával vinnie egy horgásznak, amikor „akcióba” indul. A tapasztaltabbak kapásból sorolják, mire van szükségük, esetleg újdonságok után érdeklődnek, a kezdők viszont erősen rászorulnak a szakember tanácsaira.

Az üzletvezető tapasztalt és most is aktív sporthorgászként kezdőknek, haladóknak és profiknak egyaránt tud tanácsot adni. Sátort, esőköpenyt, tábori asztalt és széket, kiemelőhálókat, haltartókat, hátizsákokat, botokat minden hozzá való kellékkel, mű- és élő csalit, tápszert, ízesítőket, aromaanyagokat és bármi mást meg lehet vásárolni nála, amire egy horgásznak szüksége lehet. Ha valami éppen nincs a készletében, egy-két nap alatt megrendeli, így a különleges igényeket is ki tudja elégíteni.

A felszerelés milyensége attól is függ, hol és milyen halat akarnak kifogni. Szarvadi Barnának minden verzióra van ajánlata és megfelelő készlete. Gyerekek számára külön tart „bevezető” felszereléseket, melyek a gyakorláshoz tökéletesen megfelelnek, árban viszont nem terhelik meg különösebben a szülőket. Hozzáértésének, szaktudásának köszönhetően jól működik a vállalkozása, megél belőle a család. Felesége időnként besegít az üzletben, de emellett főállásban a margittai művelődési ház kulturális referense. 1996 óta házasok, két gyermekük van, Zsuzsa és Máté.

Mondhatni, hogy Szarvadi Barna életét gyermekkora óta a sport irányítja vagy valamilyen szinten meghatározza. A horgászást már tizenévesen elkezdte. Kerékpárral jártak barátaival a közeli halastavakhoz, főleg hétvégeken. Ennek az vetett véget, hogy focizni kezdett, igen sikeresen. Az edzések, az edzőtáborok, a meccsekre való felkészülés minden idejét lefoglalta. Tehetségére felfigyeltek, és meghívták Nagyváradra, a megyei csapatba. Ott érettségizett, majd onnan sorozták be katonának. A foci miatt nagyváradi alakulatban szolgált, és továbbra is tagja maradt a megyei csapatnak. A meccsprémiumokat és jutalékokat ügyesen megőrizte, és a rendszerváltás után ebből indította el vállalkozását.

Először autómosót működtetett, majd kávézót, s azt később horgászbolttá alakította. Vállalkozási szempontból ekkor ért révbe, hiszen most azt csinálja, amihez igazán ért, és amit szeret. A focizástól visszatért a horgászáshoz. Sokszor elkísérte felesége, ma pedig gyermekeikkel és testvérével együtt mennek sporthorgászással összekötött kirándulásokra.

Egy ideig versenyhorgászással is foglalkozott – ez szintén a sporthorgászat körébe tartozik –, komolyabb díjakat is nyert. Egy alkalommal megyei bajnok lett, de a megyeközi versenyre már nem ment el, mert vállalkozását nem hagyhatta ott több napra.

A sporthorgászok szigorú előírásokat követve kíméletesen bánnak a kifogott hallal, és mérlegelés, fotózás után visszabocsátják élőhelyére. Addig is vízben, halbölcsőben tartják, és még a horog ejtette sebet is fertőtlenítik.

A tavak nagy része ma már magántulajdonban van, és a tulaj diktálja a feltételeket. Az is meg van szabva, hogy a „konyhai horgászok” mennyit és milyen nagyságú halat vihetnek haza, illetve fogyaszthatnak el helyben. „Visszaélések általában nem történnek, hiszen a horgászok saját lelkiismeretük miatt általában betartják a szabályokat” – mondja Szarvadi Barna.

A sporton túl a rendszerváltás előtt egy ideig a zene világával is kacérkodott. Gazdag zeneanyagot gyűjtött össze, és a környékbeli falvak báljain saját hangosító felszerelésén szólaltatta meg. Jól állította össze a repertoárt, mert folyamatosan kapott meghívásokat. Ez jövedelemkiegészítésként jól jött, be is fektette későbbi vállalkozásába. A hangosítás terén megszerzett tudását ma is kamatoztatja, mert ő gondoskodik a hangosításról, ingyen és bérmentve, a margittai amatőr színjátszó csoport részére. Olyan vállalkozó ő, aki egyben sport- és kultúrember is.

Szarvadi Barna 1965-ben született Margittán, ott végezte el az általános iskolát, majd a sport Nagyváradra szólította. 16 éves korától a margittai Bihoreanul futballcsapatban, majd 17 éves korától a FC Bihorban játszott. Sorkatonai szolgálata alatt, több társával együtt, egy időre áthelyezték Belényesbe, hogy az ottani katonacsapatot felsőbb osztályba juttassák. Ez sikerült, és visszavitték Nagyváradra. Leszerelése után a megyei csapatban maradt, majd hazament Margittára, és a helyi csapatban játszott tovább, illetve a fémipari vállalatnál dolgozott lakatosként a rendszerváltásig, akkor pedig megnyitotta vállalkozását. Közben a margittai focicsapat meggyengült, ezért visszatért gyermekkori hobbijához, a horgászáshoz és a horgászfelszerelések forgalmazásához. Tervei szerint a boltból fog nyugdíjba vonulni.

 

2019.08.17
Galéria
Méretes fogás
Szarvadi Barna a szaküzletében; kezében a megyei első díj
A horgászok éjszaka is dolgoznak. A halakat csak a fotózás erejéig tartják fogva
A horgászbotok kiállítóállványa
Kiemelőhálók és egyéb kellékek
Horgászversenyeken nyert érmek és kupa
Járulékos haszon a természet csodáinak élvezete
Fiával a hangosítópultnál
Horgászbotok szép sorjában a stégen
Kulcsszavak: