Újjáéledőben az érmelléki sakkhagyomány

Ma már kevesen tudják, de néhány évtizeddel ezelőtt az Érmellék több településén élénk sakkélet folyt. Ennek újjászervezésére vállalkoztak Bihardiószegen megalakítva az ottani sakk-klubbot.

A sakk-klub létrehozásának kezdeményezője, Törő Gyula megelégelte, hogy többnyire elszigetelten, gyakran gépekkel mérik össze sakkozó tudományukat a sportág kedvelői, ezért a tél folyamán nekilátott, hogy közösségbe szervezze őket. Meglepő módon örömmel fogadták a kezdeményezést, olyannyira, hogy februárban már meg is tartották alakuló ülésüket. Azóta minden héten összegyűlnek. Mi több, az elmúlt hétvégén már sakkversenyt is tartottak környékbeli és magyarországi versenyzőkkel.

A verseny a Tavaszi nyitás elnevezést kapta. Versenybírónak az álmosdi (Magyarország) Adorján Csaba tanárt kérték fel, őt a környéken már jól ismerik, igaz, nem sakkozóként, hanem mint a debreceni hagyományőrző huszárok egyikét. A csapatversenyből Székelyhíd került ki győztesen, a házigazda Diószeg csapata második lett, az álmosdiak „bronzérmesekként” térhettek haza.

A további sorrend a következőképpen alakult: Szentjobb, Bagamér (Magyarország) és Érsemjén követte egymást. Külön díjazták a legeredményesebb játékosokat is. A zsűri a legtöbbre értékelte a székelyhídi Forró Mózes teljesítményét, őt követte a rangsorolásban a bihardiószegi Varga István és a székelyhídi Kulcsár Győző. A rendezvényt a helyi református egyházközség támogatta, ez adta a helyszínt, emellett a résztvevők megvendégeléséről is gondoskodott.

2018.03.28
Galéria
Törő Gyula (középen) köszönti a sakkozókat
Szervezők és díjazottak egy csoportja
Kulcsszavak: