Szalacs és Rákóczifalva együtt erősebb Európában

Szalacs és magyarországi testvértelepülésének lakosai találkoztak az érmelléki község polgármesterének szervezésében augusztus elején. A két közösség kapcsolatának erősítését szolgáló európai uniós projekt nyitókonferenciáját is megtartották.

Szalacs és Rákóczifalva együtt erősebb Európában elnevezéssel indították útjára a múlt hónap elején azt a projektet, melynek témája az Európai Unió és a közösség jelenlegi gondjainak megismerése, ugyanakkor a szolidaritás és az együttműködés fejlesztése a két település közösségei között a kultúra által, az európai kulturális örökség szellemében. A Horváth Béla szalacsi polgármester által szervezett találkozón 380 résztvevő volt jelen (180-an Szalacsról és ugyanennyien Rákóczifalváról). Az eseményt az Európa a polgárokért program támogatta, amelynek fő célja, hogy segítse az európai polgárok találkozását, hogy kapcsolatba léphessenek egymással, és bekapcsolódjanak a közös projektekbe annak érdekében, hogy megerősödjön a közösségi térhez való tartozás érzése.

A projekt nyitókonferenciáján a szalacsi elöljáró üdvözölte a vendégeket, röviden bemutatta a projektet és ennek céljait, és ismertette a háromnapos rendezvény eseményeit. A résztvevők egyebek mellett előadásokat hallhattak az EU történetéről, az euroszkepticizmusról, a bevándorlók destigmatizálásáról, az önkéntes szolidaritásról. A két településről érkezettek (intézményi képviselők, gazdasági szereplők és termelők) kerekasztal-beszélgetéseken ismerkedtek, a fiatal résztvevők pedig sportrendezvényeken erősíthették kapcsolataikat. Annak érdekében, hogy a testvértelepülések kultúráját és polgárait közelebb hozzák egymáshoz, különböző kulturális és közösségi programok egészítették ki a háromnapos eseményt (táncok, dalok, kulináris tevékenységek, kiállítások, cserkészeti bemutató).

Szalacs és Rákóczifalva együttműködését hivatalossá is tették, vagyis aláírták a testvértelepülési szerződést. A szervezők mindenkinek köszönik a részvételt és hozzájárulásukat a rendezvény sikeréhez.

2019.08.05
Galéria