Hasznos tudnivalók kutyatartóknak

Ősidők óta az ember legjobb barátja a kutya. Mivel Nagyszalontán is szinte minden kertes háznál van kutya, SIMON SÁNDOR MIHÁLY állatorvosi technikustól aziránt érdeklődtünk, hogy miként kell róluk megfelelően gondoskodni.

– Milyen fajta házőrző kutyákat tartanak leginkább Nagyszalontán?

– Elsősorban német juhászokat, de vannak román pásztorkutyák, bokszer, labrador retriever, golden retriever, tacskó, foxterrier, valamint keverék is, ez utóbbiból van a legtöbb. Megtalálható a városban a cane corso kutyafajta is, de ezekből a kutyusokból nincs olyan sok.

– Gyerekek mellé melyik fajta ideális?

– Véleményem szerint a legjobb a labrador retriever, a golden retriever és a beagle. Ezek a fajták a leginkább családbarátnak mondható négylábú kedvencek.

– Hogyan gondozzuk a kiskutyákat? Mi az első lépés, amikor megveszünk vagy ajándékba kapunk egy kölyköt?

– Nagyon fontos, hogy amikor 6-8 hetesen megvesszük a kiskutyát, megkérdezzük a tenyésztőtől, adott-e neki féregtelenítő tablettát. Ezt 4-5 hetesen adjuk először, majd 14 nap elteltével újra be kell adni. Hathetesen meg kell kapnia az első védőoltást a kiskutyának, és azt is meg kell ismételni 14 nap múlva. Újabb 14 napra rá kap egy komplex védőoltást, ezt ugyancsak meg kell ismételni 14 nappal később. Három hónaposan meg kell kapnia az első veszettség elleni oltást. Ekkor kapja meg az azonosító chipjét is. Ez egy 15 számjegyből álló kombinációt tartalmaz, és a bőr alá helyezik. Amikor kiskutyáink 4-5 hónaposak, akkor váltják a fogukat, ilyenkor ajánlatos egy kalciumkúrát beiktatni. A féregtelenítést 4 hónaponként szükséges ismételni. A fajtiszta kutyák igényesebbek, számukra van egy olyan komplex oltás, amelyet évente adunk, és több betegségtől is megvédi őket, illetve tartalmazza az éves veszettségi oltást is. Nagyon fontos a kiskutyák helyes táplálkozása, oda kell figyelnünk arra, hogy ne etessük túl őket.

– Mi a helyzet a veszélyesnek tartott kutyákkal, hogyan kell „háziasítani” őket?

– Ebbe a kategóriába tartozik a rottweiler, a kaukázusi juhászkutya, a cane corso, a kanári-szigeteki kutya (presa canario), a dobermann, az argentin dog, a pitbull, az amerikai staffordshire. Amikor ezek a kutyák elérik a 6-7 hónapos kort, ajánlatos beíratni őket egy kutyaiskolába, s annak elvégzésekor letehetik az engedelmességi vizsgát, mivel nagyon fontos, hogy tudjunk parancsolni kutyáinknak, illetve hogy hallgassanak is a gazdájukra ezek a fajták. Azt is érdemes tudni egy gazdának, hogy vannak gyenge idegzetű kutyák, ezek nagyon félnek a különböző hangos zajoktól, mint például a petárdázás, a tűzijáték vagy a mennydörgés. Ilyenkor kutyáink reszketnek, elbújnak, el is szökhetnek. Erre ma már létezik megoldás olyan tabletta formájában, amely megnyugtatja a házi kedvenceinket. Kutyáink fürdetésekor csakis kutyasampont használjunk, mivel a bőrük nagyon érzékeny.

2019.08.12
Galéria
Simon Sándor Mihály negyven éve foglalkozik kutyák gyógyításával