A szülői felügyeleti jog átruházásról

Mi a teendője a szülőnek akkor, ha külföldön vállal munkát, de biztonságban akarja tudni itthon a gyermekét? Ezt a kérdést járták körbe szerdán reggel a Nagyváradi Szociális Igazgatóságon.

A szülőket hívta meg a Nagyváradi Szociális Igazgatóság a szerdai megbeszélésre, hogy tájékoztassák őket arról, mit kell tenniük külföldi munkavállalás előtt azért, hogy gyermekeik jogai ne sérüljenek. Apróságnak tűnik, de például akár egy iskolai kiránduláson való részvételhez is kellhet szülői beleegyezés, amit az a gyermek, akinek a felügyeleti jogát nem ruházták át törvényesen, nem kaphat meg, ha a szülei éppen külföldön vannak.

A találkozón az igazgatóság vezetője, Arina Moş, George Ghideu részlegvezető és Ioana Cîmpan pszichológus beszélt a meghívott szülőkkel, többször is hangsúlyozva: ők nem ítélik el a külföldön munkát vállaló szülőket, de első sorban az itthon maradt gyermekek érdekeit tartják szem előtt.

Ami a törvényi feltételeket illeti, a legfontosabb: a szülők külföldre menetel előtt adják át a szülői felügyeletet valamelyik hozzátartozónak azért, hogy a gyermeküknek legyen törvényes képviselője. Ez baj esetén is fontos, de például iskolai kiránduláshoz is kellhet a szülő vagy gondviselő belegyezése. Negyven nappal a munkavállalás megkezdése előtt írásban értesítsék az igazgatóságot a távozási szándékról, és jelöljék ki azt családtagok, akire átruházzák a gyermek ideiglenes felügyeleti jogát. Az eljárást a területileg illetékes bíróság folytatja le. A tudnivalókról részletesebben szeptemberi lapszámunkban olvashatnak.

Nagyváradon egyébként augusztus 26–30. között nyári tábort szerveznek a külföldön dolgozók gyermekeinek a Traian Lalescu utcai nappali központban. Bővebb tájékoztatást a 0259/441–677-es telefonszám 113-as mellékén, a 0730/270–206-os mobilszámom vagy a daso@rdsor.ro e-mail-címen kérhetnek, a kapcsolattartó George Ghideu.

2019.08.07
Galéria
Arina Moş a 2014 óta tartó, szülőknek szóló tájékoztatási kampányukról is beszélt