Váradon ünnepelnek az ország mentősei

A bihari megyeszékhelyen tartják a hétvégén a romániai mentőszolgálat központi évfordulós ünnepségét. Az ország minden megyéjéből 50 rohamkocsi érkezik, szombaton a főtéren fognak felsorakozni, vasárnap koradélután pedig körbejárják a várost.

Július 28. a romániai mentőszolgálat napja, 113 évvel ezelőttre datálják ugyanis az első mentős egység létrejöttét. A Mentőszolgálati Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Gheorghe Chiş és a Bihar megyei szolgálat vezérigazgatója, Liciniu Venter pénteken a Szent László téren, az országos központi ünnepség nagyváradi helyszínén tájékoztatta a sajtót a rendezvényről.

Először lesz az ünnepség házigazdája a bihari megyeszékhely. Érdeklődésünkre Gheorghe Chiş elmondta, azért választották éppen Nagyváradot, mert sok jót hallottak a szépülő városról. A rendezvényen jelen lesz Sorina Pintea egészségügyi miniszter, Raed Arafat államtitkár, a romániai gyorsmentő szolgálat megalapítója és minden megye küldöttsége.

A mentősök tízfős delegációi rohamkocsikkal együtt érkeznek, sőt Tulceából a Duna-deltában használatos mentőhajót is hoznak. A járműveket szombaton, július 27-én este 7-re felsorakoztatják a Szent László téren, és bemutatják az érdeklődő közönségnek. Közben a mentőszolgálat történetét, az elsősegélynyújtás alapelemeit is megismertetik.

Vasárnap, július 28-án délelőtt 10-re állnak „hadrendbe” újra, díszegyenruhában és minden megye egysége a maga zászlajával. A téren időközben felállítandó színpadon dél körül kezdődik el az ünnepi megemlékezés, a hivatalosságok beszédei, s két ifjúsági fúvószenekar is közreműködik. Az ünnepeltek ezután díszmenetben körbejárják a várost: a főtérről a Kapucinus (ma Traian Moşoiu) utcán, majd a Ghillányi (ma D. Cantemir) úton át elmennek Szőllősig, majd visszafelé a nagypiac előtt és a Vár téren áthaladva, a Baross (ma Dacia) hídon és a Sztaroveszky (ma Magheru) utcán át a Fő utcára veszik az irányt, az állomás előtt is elmennek, aztán a Püspöki (ma Ştefan cel Mare) úton a Transilvaniei utcáig, onnan a Téglavető útra (ma Dacia sugárút), majd a Vitéz utcára (ma Decebal) fordulnak, onnan a Beöthy Ödön (ma Iuliu Maniu) utcán végighaladva kanyarodnak ki ismét a Szent László térre. A menet része lesz egy nyitott platós teherautó is, ezen foglalnak majd helyet az országból összesereglett mentősök képviselői zászlóikkal. Az egyórásra tervezett felvonulás alatt a tervek szerint repülőgép fog körözni a város fölött, és az ünneplőket köszöntő bannert fog vontatni.

A váradon tartózkodó mentősök ezt az alkalmat is felhasználják a segítésre: 14 óra után a város különböző pontjai a helyi mentőtisztviselőkkel közösen egy órán át állnak a lakosság rendelkezésére például ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-méréssel.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy további új mentőautók szolgálatba állítása várható a közeljövőben, a lecserélteket pedig nem vonnák ki a forgalomból, hanem tartalékba helyeznék szükség esetére. Liciniu Ventertől megtudtuk, hogy Biharban 39 orvos, 130 ápoló és 168 fős segédszemélyzet dolgozik a 80 esetkocsijukon; naponta átlagban 210 hívást kapnak (a 112-es egységes segélyhívóról érkezőket nem számította bele). Azt szeretnék, ha valóban csak a sürgős esetekhez riasztanák őket, s nem mondjuk a háziorvosra tartozó gondok miatt.

A szakszervezeti elnök mindenek előtt egészséget kívánt az embereknek és ezt elősegítendő, a szolgálatuknak egészséges rendszert. Megemlítette, hogy harmadik éve várják a mentősök jogállásáról szóló törvény képviselőházi elfogadását; a szenátus már jóváhagyta a jogszabályt. Még régebbi, 2007-es ígéret teljesítése is várat magára, mégpedig az, hogy legyen elég személyzet: minden B típusú autóra 3, a C típusúra pedig 4 fő. Ne szoruljanak a kollégái az utcai járókelők vagy a szomszédok segítségére a beteg szállításakor – fogalmazott Gheorghe Chiş. Ez nem jelenti azt, hogy ne vennék köszönettel az elsősegélynyújtásban járatos állampolgárok beavatkozását egy-egy esetnél, a szakszerű segítést maguk is pártolják, illetve minden adandó alkalommal oktatják is.

UPDATE: szombat estére elfoglalták az alakzatban a helyüket a mentőautók, a Tulceából érkezett mentős motorcsónak a villamosmegálló mellett kapott helyet. Vasárnap délelőttre díszegyenruhába öltöztek a legénységek tagjai, a kocsik mellé kikészítettek egy-egy hordágyat, és az egységek zászlóvivői körbe álltak a placcon, a színpaddal szemben. A beígért repülőgép nem jelent meg, de a gyorsmentő szolgálat piros helikoptere tett mégis pár kört az ünneplők feje fölött. Az ünnepeltek pedig rendkívüli állóképességről tettek tanúbizonyságot, hogy a tűző napon több órán át fegyelmezetten, alakzatban várakoztak, amíg számosan elmondták a magukét a színpadról. A díszelgésben részt nem vevő kollégáik a téren elszórtan elhelyezkedő, seprűnyélszerű "fák" árnyékában vészelték át a protokollt. Igaz, ha bárki közülük rosszul lett volna, gyorsan kapott volna segítséget…

2019.07.26
Galéria
Gheorghe Chiş és Liciniu Venter tájékoztatta a sajtót a rendezvényről
Kulcsszavak: