Újabb hibás magyarságú feliratok Váradon

Egy héttel a félretájékoztató többnyelvű útjelzők miatti botrány után ismét helytelen magyar feliratokkal ellátott, ezúttal műemlék épületekről tájékoztató, többnyelvű táblák kerültek ki Nagyváradon. PETŐ DALMA helyi tanácsos, az RMDSZ városi szervezetének alelnöke ismét megfogalmazta kritikáit.

A belvárosi műemlék épületekről pár éve – a tatarozásra való hivatkozással – eltűntek a korábbi nagyváradi városvezetés által kihelyezett, háromnyelvű (román, magyar, angol) tájékoztató táblák. Most új táblákat raktak ki – ezeken már szerepel a helyi tanács többsége által a közelmúltban elfogadott városembléma is –, de a korábbi botrányokból nem okulva ismét helyesírási hibákkal.

A történteket szóvá tevő Pető Dalma helyi tanácsos közleményében „remekműveknek” nevezi ezeket, hiszen például a II. Adorján-házon lévő „a magyar ékezetes betűk hányaveti használata okoz gondot”. A tisztségviselő emlékeztet rá, hogy a tavaly augusztus 20-ára botrányos magyar fordításban megjelent műsorfüzet után szabadkozni kényszerült Zatykó Gyula, a polgármester úgynevezett magyarügyi tanácsadója ígérte „ezután feladata lesz a városban megjelenő, a polgármesteri hivatal által kihelyezendő magyar feliratok ellenőrzése. Kiderült azonban, hogy Zatykó Gyulát meg sem kérdezték, olyannyira nem veszik figyelembe a városháza alkalmazottai, hogy még a véleményét sem kérik, magyar nyelvtudását sem hívják segítségül.” Így kerülhettek ki egy hete a közfelháborodást okozott útjelző táblák – ezek például az „Unirii piacra” irányították a turistákat –, illetve most a műemlékeket jelölők.

A városi tanács RMDSZ-es frakciója hétfőn ismét kérni fogja a táblák helytelen feliratainak kijavítását, a magyar ékezetes betűk helyes használatát – áll a közleményben. A közlemény szerzője pedig arra szólítja fel Zatykó Gyulát, hogy ne használja többé a titulusát: „Többet ne képviselje a nagyváradi magyarokat, hiszen nem is kértük, kérte meg rá senki, csak az a román városvezető, aki eddig is és most is gúnyt űz belőlünk, nagyváradi magyarokból” – zárja a sajtóhoz eljuttatott közleményét Pető Dalma, aki fontosnak tartotta az aláírásához hozzáfűzni: „a családjával együtt Nagyváradon élő RMDSZ-es önkormányzati képviselő”.

2019.06.30
Galéria