Napszállta – vetítés a PKE dísztermében

Nemes Jeles László legújabb filmjét, a Napszálltát június 22-én, szombaton 18 órától vetítik le a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A film június 21-től kerül a romániai mozik vásznára, viszont Nagyváradon nem játsszák mozikban. Ezért a bukaresti Voodoo Films megkeresésére a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület vezetősége úgy döntött: megszervezik a film vetítését a Körös-parti városban is.

A nagysikerű Saul fia című első filmje után, amellyel elnyerte az Amerikai Filmakadémia legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díját, Nemes Jeles László újra jelentkezett. Második nagyjátékfilmjének, a Napszálltának világpremierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018-ban, ott elnyerte a FIPRESCI filmkritikusok díját, és amelyről azt írta a Los Angeles Times, hogy „bolondítóan lenyűgöző”.

A film 1913 nyarán játszódik, a béke utolsó napjain. Leiter  Írisz (Jakab Juli) történetét meséli el, aki Budapestre érkezik, hogy munkába álljon annál a legendás kalapszalonnál, amely korábban a szüleié volt, de az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) visszautasítja kérését. Miközben a kalapszalon magasrangú vendégek fogadására készül,  Írisz elvesztett testvére, Kálmán  keresésébe kezd, aki az egyedüli kapcsolata elveszett múltjával.

A váradi vetítés helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem (Teleki, mai nevén Primăriei utca 27. szám) díszterme. A belépőjegy 10 lej, nyugdíjasoknak és egyetemistáknak kedvezményes áron 7 lej. Várják az érdeklődőket.

2019.06.18
Galéria