Kreatív könyvek kisgyermekeknek

Bondár Hajnalka Edit főállásban a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör vezetője, emellett pedig különleges, személyre szabott ajándéktárgyakat, társasjátékokat, kalendáriumot, kreatív vagy „matatós könyveket” és még sok más érdekességet készít megrendelésre, határainkon belülre és kívülre egyaránt.

Hogyan képzeljük el a kreatív könyvecskéket? Miből készülnek ezek a mutatós tárgyak?

– Egy kreatív vagy „matatós könyv” (angolul: quiet book) textilanyagokból és filcből készül, vegyesen. A „könyv” fejleszti a gyermek kézügyességét és fantáziáját a „lapjain” található szórakoztató feladatok által. A könyv minden oldalán különböző feladványok vannak, más és más típusú kihívásokban kell helytállniuk az „olvasóknak”. Ezek a könyvek szórakoztatva tanítanak, és személyre szabhatóak a megrendelő kérése szerint.

Milyen korosztálynak ajánlottak ezek a kreatív könyvek?

– Nagyon hasznosak lehetnek ezek a kisiskolások számára. Sokat segíthetnek a tanulásban, hiszen akár betűkből szavakat is kirakhatnak a gyerekek, vagy a matematikában is nagy segítségükre lehetnek a különböző számolós feladatok. De az óvodásoknak is ajánlom ezeket, olyan gyerkőcöknek, akik nem tudnak még jól gombolni, cipzárazni, különböző kapcsokat használni, cipőfűzőt bekötni. A könyv segítségével gyakorolhatják ezeket a tevékenységeket, fejlődik a kézügyességük. Ez azért is fontos, mivel a kézügyesség előfeltétele lesz a későbbi iskolaérettségnek.

Milyen más tárgyakat szokott a könyvecskéken kívül készíteni?

– Nagyon sok személyre szóló ajándékot készítek, például plüssfigurát, névre szóló faldekorációkat, társasjátékokat, valamint olyan hasznos dolgokat, mint a kalendárium.

Hogyan képzeljük el a kalendáriumot?

– A kalendárium alapja textil, lehet fiús vagy lányos színekben. Filclapokból készülnek a levehető és feltehető elemek. Megtalálható rajta a négy évszak, a hónapok, a napok, és kirakható az aznapi dátum és az időjárás is.

Hol tekinthetik meg az érdeklődők a munkáit?

– Mivel rendelésre dolgozom, mindenki megtekintheti fotókon és videókon az eddigi munkáimat közösségi oldalamon, a Nicihaj név alatt.

Körülbelül mennyi idő alatt készül el egy ilyen könyv?

– Egy hét alatt csak egy könyvet tudok elkészíteni, mivel főállásban a Sinka István Kézműves Kört vezetem, és nem utolsósorban édesanya is vagyok.

Mikor készítette az első kreatív könyvecskét, és hány darab készült el mindeddig belőle?

– 2015-ben készítettem az első filckönyvemet, akkor kezdtem el ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Négy év alatt 150 darabot készítettem. Nagyon sokan szeretik, mert személyre szabott ajándék, a gyermekek életkorának és érdeklődési körének megfelelő, hasznos készségfejlesztő, és nem tömegáru. A személyre szabott könyvecskék és naptárak nemcsak remek ajándékul szolgálnak, hanem szórakoztató készségfejlesztők is egyben.

 

2019.06.03
Galéria
Bondár Hajnalka a textilből készült könyvek szakértője
A számolásra és a cipőfűzésre is megtanít ez a jópofa eszköz
Kreatív könyv az erdő állatairól
Interaktív kalendárium egy tanterem ajtaján