Köszönet minden szavazónak

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és ügyvezető elnöke a sajtó nyilvánossága előtt mondott köszönetet ma délben minden választópolgárnak, aki részt vett a vasárnapi európai parlamenti voksoláson.

Bihar megyében az RMDSZ bizonyult a második legerősebb politikai alakulatnak a vasárnapi EP-választáson leadott voksok számát tekintve. Erről Cseke Attila szenátor, a Szövetség megyei elnöke számolt be a hétfői értékelő sajtótájékoztatón. Mint mondta, a most kapott több mint 50 ezer voks 15 ezerrel több, mint az öt évvel ezelőtti eredményük. Kiemelkedő támogatottságot tapasztaltak Székelyhídon, Érmihályfalván, Érsemjénben, Alsólugason, Szalacson, Borson, Bihardiószegen, Szalárdon, Biharon. Országos szinten egyébként – a szavazatok 97 százalékának feldolgozottságánál – az RMDSZ 5,4 százalékon áll, tehát küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe. A megyei vezetők azt még nem tudták megmondani, mennyit, hiszen elég bonyolult a voksokat mandátumra váltó mechanizmus.

Cseke Attila mindenkinek köszönetét fejezte ki, aki élt választói jogával, és különösen azoknak, akik a Szövetségre szavaztak. Emlékeztetett rá, hogy az érdekvédelmi szervezet szinte egyetlenként uniós témákkal foglalkozott a kampány során, nem belpolitikai küzdelmekkel. Hallathatják tehát hangjukat Strasbourgban és Brüsszelben, és a hazai érdekeket fogják képviselni (például hogy az új következő költségvetés összeállításánál ne csökkenjenek a kohéziós források), s természetesen tovább fogják vinni a kisebbségvédelmi kezdeményezést, hogy az Európai Unióban megszülessen az őshonos nemzetiségekre vonatkozó közös szabályozás.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a megyei szervezet ügyvezető elnök a sajtónak is megköszönte, hogy üzenetüket eljuttatták a választókhoz. Történelminek nevezte a magas részvételi arányt, és felidézte, hogy az úgynevezett elemzők e tekintetben mégsem bizonyultak szakértőknek. Azt jósolták ugyanis, hogy a romániai magyarság, a legnagyobb európai kisebbség EP-képviselet nélkül marad a magas választási részvétel esetén, de nem ez történt. Az eredmény azt jelenti, hogy a magyar közösség – minden belső vita ellenére – ragaszkodik ahhoz, hogy saját képviselete legyen az EU döntéshozó fórumában, és ezt a román pártoknak is tudomásul kell venniük, mert világos a közösség akarata. A közösségé, amely – nem mellékesen – népesebb nem egy EU-tagországnál.

Az ügyvezető elnök néhány tanulságot is megosztott a sajtóval. Elsősorban azt, hogy a választókkal való személyes találkozás, a házról házra járó „kopogtatás” eredményre vezetett, és megköszönte a több száz önkéntesnek, hogy részt vettek ebben, meghallgatták az észrevételeket, panaszokat, javaslatokat. Szabó szerint eredményt hozott az is, hogy nem reagáltak a kampány során az őket ért támadásokra, és újfent megköszönte, hogy tisztségviselőik tartották magukat ehhez a központi elhatározáshoz. Köszönte továbbá azok fáradságát, akik sokat dolgoztak a kampányban, különösen az urnabiztosok éberségét, illetve a helyi tisztségviselőkét, akik szerveztek, mozgósítottak – nem csak Biharban, hanem más megyében és külföldön is.

A politikus a bírálatokat is megköszönte, melyekkel az utóbbi hetekben, hónapokban találkoztak, és ígérte, hogy folytatják az egyeztetéseket. Mint fogalmazott: tudatában vannak, hogy mekkora felelősséget ró rájuk a magyarság körében elért 93 százalék fölötti támogatottságuk.

A voksolás országos, illetve a teljes európai közösségre vonatkozó következményeiről Cseke Attila annyit jegyzett meg: világos, hogy változás következik, az Európai Parlament eddigi nagy pártcsaládjai veszítettek erejükből, s tárgyalások következnek. Kérdés, hogy a nemzeti értékek megőrzése lesz-e a kialakuló irányvonal, vagy egy nagy olvasztótégelyhez lesz hasonlatos az EU.

Szabó Ödön arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában a választási meccsnek csupán az első negyedén vagyunk túl, még három következik (késő ősszel az államfőválasztás, jövőre pedig a helyhatósági, majd a parlamenti voksolás), ezért senki sem pihenhet meg a babérjain. Kérdés, ki tanul a mostani győzelemből vagy vereségből, ki lesz elég őszinte magával az eredmények elemzésekor. Az RMDSZ biztosan az lesz – szögezte le. Az EP-n belül szerinte sem lehet folytatása az eddigi felállásnak, már csak matematikailag sincs erre mód. Azt kell eldönteni, hogy hosszú távon mi garantálja az unió stabilitását, nehogy újabb Brexitek következzenek, s ez az RMDSZ célja is, amit jelmondatként választott: erős Európát.

2019.05.27
Galéria
Cseke Attila és Szabó Ödön értékelt
Kulcsszavak: