Dolgoznak az autópályán

Bihar megyében járt Răzvan Cuc szállításügyi miniszter Narcis Neaga, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) vezetőjének társaságában. Ioan Mihaiu prefektus és Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kísérte el őket az észak-erdélyi autópálya Bihartól a magyar határig tartó szakasza munkálatainak megtekintésére.

Az 5,3 kilométeres autópályaszakasz tervezését és kivitelezését a Trameco Rt., a szlovákiai Vahostav Rt., a Drumuri Bihor Rt., Drum Asfalt Kft. és East Water Drillings Kft. alkotta cégcsoport nyerte el. Ez a szakasz Bihartól északra keresztezi a 19-es főutat, és a magyar határig tart, onnan az M4-es autópályához csatlakozik majd. A kivitelezők nevében Marian Duşescu arról tájékoztatta a helyszínre kilátogató bukaresti vendégeket és az újságírókat, hogy a munkálatok értéke közel 134 millió lej, a kivitelezési szerződést tavaly december 20-án írták alá, a tervezésre idén január 18-án, a munkálatok elkezdésére pedig április 13-án kaptak engedélyt. Haladnak, bár, mint mondta, a szinte nagypéntek óta tartó esős idő megnehezíti a dolgukat.

A kivitelezésre 19 hónapjuk van, de – mint később kiderült –, azt vállalták, hogy 5-6 hónapon belül elkészülnek a munkával. Ezt Răzvan Cuc tárcavezető árulta el, aki üdvözölte a kivitelezőket, és azt is elmondta, kiegészítik a szerződésbe foglalt összeget azért, hogy szükség esetén éjszaka is dolgozzanak, illetve növeljék a munkagépek számát.

A miniszterrel együtt a majdani sztráda nyomvonalán a határ előtti utolsó felüljáró helyét is láthattuk. Ez körülbelül egy kilométerre van a magyar határtól, a felszíni munkát azonban a határig elvégezték. Itt megerősítették azt is, hogy év végéig elkészülnek az első Bihar megyei szakasszal, hogy autópályán lehessen majd elhagyni az országot.

Ami az autópálya két másik Bihar megyei szakaszát illeti, Răzvan Cuc elmondta, a Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti, 26,3 kilométeres rész közbeszerzésének nyertesét a jövő hét végén hirdethetik ki. Bonyolultabb a helyzet a Bisztaterebes és Bihar közötti, 28,5 kilométeres szakasszal, bár a tárcavezető szerint két-három héten belül annak is aláírhatják a kivitelezési szerződését. A Terebes és Bihar közötti szakasz kivitelezését a Biharnál dolgozó cégcsoport elnyerte ugyan, a döntést azonban a Strabag megóvta, és miután az óvásokat elbíráló országos testület elutasította óvásukat, bírósághoz fordultak. A bukaresti ítélőtábla január 15-i döntésével kötelezte a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságot az ajánlatok újraértékelésére. A társaság vezetője, Narcis Neaga később elmondta: a pályázatok ismételt elbírálása mintegy két hete lezajlott, de az eredményt nem árulta el, mivel még kiegészítéseket kértek a pályázóktól, s ezek ellenőrzése még tart.

Azt is megtudhattuk, hogy a Berettyószéplaktól a Kolozs megyei Nádasszentmihályig tartó szakaszra jelenleg várják az ajánlatokat. A tárcavezető azt is közölte, hogy határozattervezet készült a beruházások óvások miatti késésének kivédésére. Eszerint ha az óvásokat elbíráló országos testület elutasítja az óvást, harminc napon belül aláírhatják a kivitelezési szerződést.

2019.05.24
Galéria
Marian Duşescu (előtérben) a kivitelezés üteméről tájékoztatta Răzvan Cuc szállításügyi minisztert (jobbra), mögötte Narcis Neaga
Itt hajthatnak majd a 19-es főútra
A felüljáró itt épül majd
Kulcsszavak: