Idén nyáron is lesz színházi fesztivál Nagyváradon

Július és augusztus folyamán hét nyári színházi előadásra számíthatnak a színvonalas szórakozásra vágyó nagyváradiak (és nemcsak). A nyíregyházi Mandala Dalszínházzal együttműködő váradi szervezők zenés darabokkal készültek. Jegyeket és bérleteket június elejétől lehet vásárolni.

Nyolc éve kezdődött az együttműködés a nyíregyházi Mandala Dalszínház, a váradi Partium Alapítvány, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség és az RMDSZ megyei szervezete között a nyári színházi fesztivál megszervezésére – emlékeztetett a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón Szabó Ödön, a szövetség megyei elnöke. A tisztségviselő a mandalások ügyvezető igazgatója, Bódis Gábor és két munkatársa – Kovács Attila és Simai György társaságában – vázolta fel az idei „évadtervet”. Megemlékezett a rendezvénysorozatot a kezdetektől irányító és szívén viselő Dobos Lászlóról, aki tavaly hunyt el, s barátként és szervezőtársként egyaránt hiányzik.

Szabó Ödön elmondta még, hogy a július 12. és augusztus 30. közötti idei fesztiválra hét előadást terveztek, az egyik a tavaly bekapcsolódott Szigligeti Színház produkciója lesz. A sorrend már biztos, de a dátumokról (és az esetleges esőnapok kitűzéséről) még egyeztetnek a várgondnoksággal, illetve a Szakszervezeti Művelődési Házával. Az árak nem változtak a múlt évhez képest: az összes előadásra érvényes bérlet 99 lejbe kerül, és június elejétől igényelhető a Szövetség megyei titkárságán (Fekete Sas-palota, I. emelet), ugyanitt jegyet is válthatnak egy-egy produkcióra: elővételben 20 lejért, a helyszínen pedig 25 lejért.

A Gergely Theáter két zenés vígjátékával indul a fesztivál, mindkettő Gergely Róbert rendezésében. A Paprikáscsirke „békebeli” komédia, a Nő a tét című pedig olasz szerzők alkotása. A sor a Hungarikum a javából címet viselő operett-egyveleggel folytatódik, egyebek mellett Hűvösvölgyi Ildikó, Sáfár Mónika és Teremi Trixi fellépésével. Augusztusban Kabos-héttel folytatódik a fesztivál: Kabos Gyula két emlékezetes filmjének színpadi változatát láthatják a várbeli nyári színházban. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház által színre vitt Lovagias ügyben Koltai Róbert játssza Kabos szerepét, a Mandala Dalszínház előadásában látható Hyppolit, a lakájban pedig Mikó István, aki a rendezést is jegyzi.

Ugyancsak Mandala-produkció a Sólyom szárnyán című „történelmi zenés időutazás”, amely a magyar történelmen kalauzol át zenés játékok, musicalek, rockballadák, rockoperák közkedvelt dallamai segítségével a honfoglalástól 1956-ig. A sort a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának közkedvelt zenés előadása, a Túl a Maszat-hegyen zárja.

2019.05.23
Galéria
Bódis Gábor a nyíregyházi, Szabó Ödön pedig a váradi szervezők nevében (középen) invitálja a nyári színházba a közönséget