Munkalátogatáson járt Biharban Ioan Deneș miniszter

A vízügyi és erdészeti tárcavezető több munkálat helyszínét is meglátogatta a nap folyamán, és Bihar megyei beruházásokról is tájékoztatott.

Másodjára jár Bihar megyében, mondta Ioan Deneș, a vízügyért és erdészetért felelős tárcavezető. Vele érkezett Victor Sandu, az Országos Vízügyi Ügynökség és Gheorghe Mihăilescu, a Romsilva vezérigazgatója. A helyi vendéglátók, Ioan Mihaiu prefektus, Pásztor Sándor megyei tanácselnök és Ioan Mang alelnök társaságában tartottak tegnap sajtótájékoztatót a megyeházán.

Ioan Deneș elmondta, hogy az általa vezetett minisztérium az elmúlt tíz év legnagyobb költségvetési összege fölött rendelkezhet. A 700 millió lejből 500 milliót hidrotechnikai munkálatokra fordíthatnak, s hozzátette: 2017-ben 37, tavaly 96 ilyen munkálat készült el, idén pedig 150-et fejeznének be országszerte.

Bihar megyében ebben az évben öt régebben megkezdett nagyobb beruházást fejeznek be, és folytatják a Jád-völgyi víztározó építését, utóbbira idén 10 millió lejt különítettek el. Biharban tíz, árvízvédelmi szempontból kritikus pont van, ezek megerősítését is befejeznék, többek között Margittánál dolgoznak majd a Berettyó több szakaszán is.

Ami a Bihar megyei erdősítést illeti, az két szakaszban, tavasszal és ősszel történt-történik. Ez évben összesen 383 hektáron ültettek illetve ültetnek majd el 725 510 fát, mondta a szakminiszter. Ökológiai helyreállítást is végeznek megyénkben, például Hegyközcsatárnál valamivel több mint 72 hektárnyi területen, hangzott el. A bihari beruházások pontos adatairól következő lapszámunkban olvashatnak részletesebben.

2019.05.16
Galéria
Pásztor Sándor, Ioan Mang, Ioan Deneș, Ioan Mihaiu, Victor Sandu és Gheorghe Mihăilescu