Szűcs Nelli Váradon vendégszerepel Fedák Sári-műsorával

Fedák Sári-című pódiumelőadását mutatja be a nagyváradi közönségnek Szűcs Nelli, a budapesti Nemzeti Színház művésze: az előadás április 26-án, pénteken 18 órától lesz a Lorántffy Zsuzsanna Központ múzeumtermében. Az előadásra a 25 éves Kiss Stúdió Színház jubileumi évadának keretében kerül sor. A belépés díjtalan. Adományokat elfogadnak. A helyek korlátozott volta miatt kérik az érdeklődőket, hogy a 0727/662-227-es telefonszámon  jelezzék előre részvételi szándékukat. Az esemény támogatója a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A Fedák Sári című produkció létrejöttének célja: föleleveníteni a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertetni a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, továbbá igazságot és elégtételt szolgáltatni személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült. Soha meg nem bocsátható bűne a II. világháború utáni politikai  rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett színpadra szeretett hazájában. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincs visszaút, teljesen összeomlott, és ez az állapot okozta idő előtti halálát.

Az emlékest anyagát részben az Útközben című emlékiratból és a „Te csak most aludjál, Liliom...” elnevezésű könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, Fedák leveleiből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi Színházi Élet folyóiratokból gyűjtötték össze. Elhangzanak még dalok leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar színjátszás és operett eme nagyasszonyának alakját.

Aki színpadon látta őt, soha nem felejtette el. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valahavolt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő - Szűcs Nelli - személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ahhoz a kárpátaljai városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában. Az előadást rendezte: Dávid Zsuzsa és Szűcs Nelli.

2019.04.23
Galéria