Megújul a nagyszalontai Arany Palota is

Jelentős beruházás valósulhat meg idén a hajdúvárosban a magyar kormány támogatásával, ugyanis a Csonkatorony szomszédságában található Arany Palota teljes felújítását tervezi a tulajdonos, az Arany János Művelődési Egyesület. A renoválásról Patócs Júliát, az egyesület elnökét kérdeztük.

– Milyen támogatásból tudja az Arany János Művelődési Egyesület felújítani az Arany Palotát?

– A Csonkatorony és a benne található Arany János Emlékmúzeum tavalyi felújításának folytatásaként a magyar kormány ismét támogatást nyújtott az Arany-emlékhelyek rendbehozására. Így megújulhat az Arany Palota is.

– Milyen munkálatok várhatók?

– Teljes körű felújítás a pincétől a padlásig. Legfontosabb tennivalók az épület csatornázásának a megoldása, mert ezt évek óta nem sikerült úgy kiépíteni, hogy bírja az egyre növekvő turistaforgalom jelentette terhelést. Szeretnénk a padlásteret is használhatóvá tenni, illetve jelentős része a munkának az első emelet rendbetétele, ott jelenleg a könyvtár üzemel.

– Mikor kezdődnek el a munkálatok?

– A felújítás tulajdonképpen már elkezdődött. Az épület statikai felmérése már megtörtént, a tervezés időszaka következik.

– Mennyi idő áll rendelkezésükre a befejezésre?

– Az egész munkálatot egy éven belül kell befejezni.

– Milyen helyiségeket szeretnének kialakítani a padlástérben és a pincében?

– Vendégszobát szeretnénk berendezni a padlástérben, illetve lesz egy közösségi tér, ahol például előadásokat lehet tartani. A pincét is szeretnénk használni, de műszakilag még kérdéses, hogy megfelel-e a követelményeknek.

– A renoválás ideje alatt elmaradnak a meghirdetett és a már megszokott rendezvények?

– Nem fogunk lemondani ezekről, megoldjuk a lebonyolításukat, valamint szeretnénk, ha a kertben lévő színpadot minél több diákcsoport vagy akár felnőttek is kihasználnák. Amíg tart a tatarozás, előfordulhatnak kellemetlenségek, de igyekszünk a minimálisra csökkenteni ezeket, és bízunk abban, hogy az eredmény kárpótol majd mindenkit.

2019.04.22
Galéria
Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke
A hajdúváros jellegzetes épülete is budapesti kormánypénzből szépülhet-bővülhet
Kulcsszavak: