Megemlékezés Köröstárkányban: száz éve történt a nagyszombati vérengzés

Száz éve annak, hogy a betörő román félkatonai alakulatok ártatlan magyar civileket mészároltak le Köröstárkányban és Kisnyégerfalván. Az RMDSZ és a református egyház ismét közösen szervezi a megemlékezést Tárkányban. A főhajtás nagypénteken 10 órakor kezdődik a református templomban.

1919. április 19. gyásznap a Belényesi-medence két magyar települése, Köröstárkány és Kisnyégerfalva történetében. A térséget elfoglaló román félkatonai alakulatok betörtek e két településre és ártatlan magyarokat, időseket és fiatalokat, asszonyokat és gyermekeket gyilkoltak meg bosszúvágytól vezérelve, miután a Székely Hadosztály egységei visszavonultak. Összesen 108-an estek áldozatául a féktelen gyűlöletnek.

A nagyszombati vérengzésként emlegetett köröstárkányi és kisnyégerfalvi eseményekről hosszú évtizedeken át még beszélni is tilos volt, a kommunizmusban a megemlékezések bármilyen formáját keményen megtorolták. A rendszerváltást követően azonban a helyi magyarság évről évre megemlékezik a nagyszombati vérengzésről, fejet hajtva az áldozatok emléke előtt az 1999-ben felállított emlékműnél.

A véres események százéves évfordulója alkalmából ismét együtt szervez megemlékezést a református egyház, az RMDSZ megyei és helyi szervezetei, valamint a társult civil szervezetek határon innenről és túlról egyaránt.

Az idei megemlékezés a vérengzés kerek évfordulóján, nagypénteken, április 19-én 10 órakor kezdődik a köröstárkányi református templomban, igét hirdet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Az istentiszteletet követően mártírok emlékművénél, a templom mellett folytatódik a megemlékezés, melyen jelen lesz többek között dr. Sölch Gellért, a Magyar Kormány stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A szervezők és a helybéliek hívnak és várnak minden emlékezni vágyót a kegyeletteljes főhajtásra.

2019.04.18
Galéria
Kulcsszavak: